Dagens moteikoner som Kate Moss, Georgia May Jagger og Pamela Anderson har alle prøvd -og prøver fremdeles å kopiere den franske skjønnheten Brigitte Bardot. I en alder av 15 år stilte hun på forsiden av Vogue, og la ballettkarrieren på hyllen til fordel for skuespill og modelloppdrag. Hun var atletisk takket være ballettimene, og hadde kropp som et timeglass. Parisiske Bardot var et frisk pust for både mote- og skuespillindustrien, og kort tid etter vekket hun liv i alt og alle med sine sjarmerende trekk, store byster og en seksapell som traff de fleste.

”Marina, The Girl in the Bikini” var inngangsportalen til Bardot i -52. Bare 17 år gammel opptrådte Bardot i bikini for aller første gang for filmverdenen. Både Bardot og bikinien fikk enorm oppmerksomhet, og ledet til hovedrollen i hennes neste film;. ”And God Created Women”  noen år senere.  Filmen gjorde Brigitte, eller BB som hun ble kalt, til skuespiller og et sexsymbol over natten.

Brigitte Bardot populariserte bikinien, her i en hvit versjon i filmen "A Very Private Affair", 1964.

Coast to Coast, bikini, topp 1 000,-, bunn 640,-, Det Lille Under

Coast to Coast, bikini, topp 1 000,-, bunn 640,-, Det Lille Under

Calvin Klein, bikini black top 400, 250,- SVEAN

Calvin Klein, bikini black top 400, 250,- SVEAN

Maryan Mehlhorn, bikini set, 2 120,-, Det Lille Under

Maryan Mehlhorn, bikini set, 2 120,-, Det Lille Under

Sort bikini i to deler.

Opera Bikini, 1.370,- Det Lille Under

BBs blonde hår, fyldige lepper og øyne innrammet med eyeliner tiltrakk seg oppmerksomhet fra både menn og kvinner. ”Søt men sexy” ble trendy, og millioner kopierte garderoben hennes, som besto av korte topper, jeans, hårbånd og ballerinasko. Bikiniopptredenen tilbake i -52  var også grunnen til at det todelte plagget fikk sitt store gjennombrudd i Europa. USAs store stjerner som Esther Williams og Marilyn Monroe fulgte i Bardots fotspor – og ble på lik linje med skuespilleren selve ikonene på den tids bademote.

brigitte-bardot-roma

Brigitte Bardot hos Gunther Sachs i Roma, 1967. Foto: Jean-Claude Sauer

Bardots stil ble sagt å være naturlig, selv om håret var bleket og sminken nøye lagt. I tillegg plukket hennes private stylister nøye ut hvilke klær som skulle fremheve formene til skuespilleren. Hun fikk til og med en off shoulder-topp oppkalt etter seg, og går i dag under navnet ”Bardot neckline” – en topp som sies å være IT-plagget for sommeren 2016. Repettos ballerinasko var en av hennes garderobefavoritter – noe som ledet til et samarbeid med dem i -56. Tilsammen designet de en ballerinamodell som lignet hennes tidligere dansesko som barn, og som hun gikk med i ”And God Created Women”  samme år. Ballerinaskoen ble raskt sett på som en fasjonabel sko, noe den også er den dag i dag.

”Bardot neckline” fra et portrett i 1960.

Theory, Joscla top New Canepa, 2 400,-, SVEAN

Theory, Joscla top New Canepa, 2 400,-, SVEAN

Dagmar, Fagia, 2 099,-, YME

Dagmar, Fagia, 2 099,-, YME

APHRU, Audrey dress, 1 700,-, APHRU

APHRU, Audrey dress, 1 700,-, APHRU

Sonia Rykiel, robe dress, 12 799,-, YME

Sonia Rykiel, robe dress, 12 799,-, YME

Det var ett sted som sto hennes hjerte nærmest, nemlig Saint Tropez. BB har hele to hjem ved den franske kysten, og stilen hennes gjenspeiler livsstilen, de tropiske strendene og de sene nattetimene. Hun kastet den gang glans over byen, og dette gjorde sitt til at flere stjerner og ikoner begynte å feriere ved rivieraen. Og det var akkurat her, på stranden i Saint Tropez, at Brigitte Bardot ble fotografert iført bikinien for aller første gang.

brigitte-bardot-pablo-picasso

Brigitte Bardot sammen med Pablo Picasso på St. Tropez i 1956

Zanetti, bluse, 1 700,-, Trent & Trent

Zanetti, bluse, 1 700,-, Trent & Trent

Princess Goes Hollow, bluse, 1 995,-, Trent & Trent

Princess Goes Hollow, bluse, 1 995,-, Trent & Trent

Helga, Dusty Coral oversized shirt, 1 699,-, Cornelias Hus

Helga, Dusty Coral oversized shirt, 1 699,-, Cornelias Hus

by TiMo, Goop dress, 6 900,-, by TiMo

by TiMo, Goop dress, 6 900,-, by TiMo

I dag er stilikonet blitt 81 år gammel, og har de senere årene jobbet for dyrs velferd og rettigheter. Tilbake i -86 etablerte hun Brigitte Bardot Foundation for the Welfare and Protection of Animals, og dette er noe som fortsatt engasjerer BB. Hun har spesielt vist stor interesse for kampen mot salg og tilvirkning av hestekjøtt, og er sterkt i mot seljakt i Canada.