I den vestlige verden i dag forbinder vi forlovelse med kjærligheten. Før 1800-tallet derimot, inngikk man fornuftsekteskap av økonomiske grunner. Trolovelse var den gamle betegnelsen på at to familier inngikk juridisk avtale om giftemål, nettopp av grunnen for å støtte familien økonomisk. I løpet av 1800-tallet ble det mer og mer vanlig for nordmenn og selv bestemme hvem man ville gifte seg med – med unntak av foreldrenes godkjenning. Ordet trolovelse gikk over til forlovelse, der ringen ble et symbol på at man tilhører noen, og at kjærligheten er så sterk at den må foreviges. Da ringen passet fingeren, var man ringforlovet.

A diamond is forever
De Beers, 1947

Diamantbedriften De Beers prøvde iherdig å gjøre diamanten mer synlig blant unge friere, men på grunn av den økonomiske krisen var dette vanskelig. I 1947 fant et amerikansk reklamebyrå opp et slagord til De Beers: A diamond is forever. Slagordet ble knyttet til forlovelsesringen, og kort tid etter kunne man ikke gjøre annet enn å fri med en lignende ring knyttet til det fengende slagordet. Om en mann fridde uten en diamant ble det ikke sett på som et ordentlig frieri.

The-great-gatsby

Mia Farrow og Robert Redford i The Great Gatsby (1974). Foto: Getty Images.

Hvitt gull, ring med oval diamant, 117 200,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med oval diamant, 117 200,-, Gullsmed Heyerdahl

Noën, ring blomst med diamant, 24 846,-, Gullsmed Heyerdahl

Noën, ring blomst med diamant, 24 846,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med diamant, 71 500,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med diamant, 71 500,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring, 27 500,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring, 27 500,-, Gullsmed Heyerdahl

Rundt 1910 var diamanttrenden så vidt startet. Ringene var svært minimalistiske, og diamanten liten. Et tiår senere skulle den være hakket større, og diamantene skulle også sitte langs selve ringen – noe som gjorde ringen mer feminin ved hjelp av flere stener. 1930-årene kan minne om The Great Gatsby. Pompøse ringer med oval form ble populær. Nå skulle ringene var originale – og ikke lengre klassiske. ”A diamond is forever” slo tydligvis an, for nå var det kun diamanter som gjaldt i forhold til frieriet.

Minimalistiske diamantringer i hvit gull fra Gullesmed Heyerdahl. Marmor fra Cornelias Hus og plante fra Floriss. Foto: Calle Huth

Da Prince Rainier fridde til skuespilleren Grace Kelly i 1956, falt valget på en ring av rubiner og diamanter. På samme tid begynte Hollywood å flashe med større diamanter, som ble en trend verden over. Jo større, jo bedre. Da Prince Rainier oppdaget trenden, bestilte han en ny ring, bestående av 12 carats diamant – en ring som er svært sjelden. Den firkantede formen på ringen kalles ”cut style”, og har i dag fått et come back. Jay-Z fridde med en lignende ring til Beyoncè i 2008. Ringen er designet av Lorrain Schwart og har en verdi på 31,8 millioner kroner. Diamanten er på 18 carat, og er ikke veldig ulik Grace Kellys ring fra Prince Rainier.

Maksimalistiske ringer, spesialdesignet hos Gullsmed Heyerdahl. Marmor fra Cornelias Hus og plante fra Floriss. Foto: Calle Huth

På 80- og 90- tallet ble rosè-gull og metall mer trendy, og diamanten skulle nå være mer minimalistisk og rund som tidligere. I 2010 tok ringtrenden en ny vending. Fargede stener ble mer og mer populær. Forlovelsesringen Kate Middleton fikk av Prince William er ikke fra vår tid, men den er likevel veldig i tiden med sin kongeblå farge. Ringen tilhørte Prince Williams mor, Prinsesse Diana – vekket stor oppmerksomhet på 80-tallet, da Prince Charles fridde til sin utkårede. Ringen består av 18 carat safir omringet av diamanter, og er en av verdens mest berømte forlovelsesringer.

Prinsesse Diana og hennes giftering startet en ny trend.

Hvitt gull, ring med safir, 11 800,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med safir, 11 800,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med safir, 27 940,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med safir, 27 940,-, Gullsmed Heyerdahl

Noën, HVG ring med turmalin, 10 551,-, Gullsmed Heyerdahl

Noën, HVG ring med turmalin, 10 551,-, Gullsmed Heyerdahl

Ingen diamanter er like. Ringen en kvinne bærer er rett og slett unik
Thomas Heyerdahl, daglig leder av Gullsmed Heyerdahl

De siste 10-15 årene har verden smeltet mer sammen. Måten folk forlover seg på er annerledes enn før – og man ser en amerikanisering av både frieri og bryllup. I Amerikansk skikk sies det at mannen skal ha spart opp hele tre månedslønner, og satt pengene i frierringen, noe de fleste vordende brudene over dammen er svært klar over. Skikken har nå spredt seg til Europa.

– Det bunner i tanken bak. En forlovelse er ikke bare, bare. Det er en avgjørelse man ikke tuller med, verken med tanke på følelser og finansieringen. Mannen må nå fri med en diamantring, som både er klassisk og tidløs, forteller Thomas Heyerdahl, daglig leder av Gullsmed Heyerdahl.

Fargede stener fra Gullesmed Heyerdahl. Marmor fra Cornelias Hus og Tullipan fra Floriss. Foto: Calle Huth

Likevel er det noen ulikheter mellom den norske og den amerikanske forlovelseskulturen.

– Norske jenter er klassiske og nedpå. De er i tillegg sporty og liker aktiviteter. Smykkene må tåle litt, og er derfor lite prangende. I USA er det om å gjøre å ha størst diamant. Kvaliteten derimot, er ikke så viktig. Det er mange som ikke skjønner hva en diamant er, og hva som er poenget, mener diamanteksperten. Heyerdahl forklarer at det er slipekvaliteten som ligger til grunn når det kommer til diamanter. Den har en evne til å bryte lyset.

– Ingen diamanter er like. Ringen en kvinne bærer er rett og slett unik , fortsetter Heyerdahl.

Hvitt gull, ring med en sten, 17 500,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med en sten, 17 500,-, Gullsmed Heyerdahl

HVG ring med tre stener, 26 400,-, Gullsmed Heyerdahl

HVG ring med tre stener, 26 400,-, Gullsmed Heyerdahl

HVG ring med diamant, 25 800,-, Gullsmed Heyerdahl

HVG ring med diamant, 25 800,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med diamant, 71 500,-, Gullsmed Heyerdahl

Hvitt gull, ring med diamant, 71 500,-, Gullsmed Heyerdahl

I dagens samfunn har hele 80 prosent av det norske folk både forlovelsesring og giftering på venstre hånd, også kalt hjertesiden – kopiert av våre amerikanske venner.

– Flere velger nå å gå med gifteringen på venstre hånd. I Norge gikk man med den på høyre side fra gammelt av, men dette har snudd, og kommer nok en gang fra amerikanerne.

– Man skal ikke tenke på trender når man velger ring, men heller ha ordene klassisk og tidløs i bakhodet. Den skal vekke gode følelser, og passe til den utkåredes stil. I dag velger hele 98 prosent hvitt gull, noe som står best med diamanter, sier han, og legger til at platina begynner også å bli nokså populært, avslutter Heyerdahl.