Da Grace Jones klatret ut i rampelyset på 70-tallet, var det umulig å ikke legge merke til henne. Det korte håret, det ville blikket og de lange, muskuløse lemmene sto i mektig kontrast til datidens ellers nette, feminine artister med kjole og stort hår. Siden den tid har den enorme utstrålingen hennes forblitt uforandret, samme om hun er kledd i bredskuldret dress, åletrang kjole eller knapt noe som helst. Allerede i 1985 fastslo hun at å sette folk i bås etter kjønn er “very passé”, i et intervju med André Leon Talley og Andy Warhol i sistnevntes magasin, Interview: “The future is no sex.”

grace-jones-hatt

Dyrberg Kern, Genaro Rosegold Black, 1 399,- Riccovero

Dyrberg Kern, Genaro Rosegold Black, 1 399,- Riccovero

Baum Und Pfrdgarten, Alexandra Dress, 2 700,-, Kiman Woman

Dyrberg Kern, Genaro Rosegold Black, 1 399,- Riccovero

by TiMo, Helena Dress, 4 500,-, by TiMo

by TiMo, Helena Dress, 4 500,-, by TiMo

Dagmar, Azure, 2 099,-, YME

Dagmar, Azure, 2 099,-, YME

En streng, katolsk oppvekst på Jamaica og senere i Syracuse, New York, ga henne behov for å frigjøre seg, noe hun gjorde ved hjelp av syretripper og strippejobber. En begynnende modellkarriære førte henne til Paris, der gjorde hun covere for magasiner som Vogue og Harpers Bazar, og ble muse for både fotografer, kunstnere og designere. Helmut Newton, Jean Paul Gode (som hun også har en sønn med), Andy Warhol, Yves Saint Laurent og Keith Haring har alle bidratt til ikoniseringen. I 1977 kom hennes første utgivelse, discoalbumet Portfolio, samtidig som hun festet seg gjennom Studio 54 iført lilla spandex og rare hatter.

grace-jones-disco

Grace Jones, I'll Never Write My Memoires, 139,-, Tanum

Grace Jones, I'll Never Write My Memoires, 139,-, Tanum

Onstage, skinnbukse, 4 995,-, Trent & Trent

Onstage, skinnbukse, 4 995,-, Trent & Trent

Riccovero, Tara Waistcoat, 2 399,-, Riccovero

Riccovero, Tara Waistcoat, 2 399,-, Riccovero

J W Anderson, Logo purse, 8 299,-, YME

J W Anderson, Logo purse, 8 299,-, YME

På 80-tallet la hun discoen bak seg til fordel for tidsriktig, eksperimenterende new wave, og tok filmroller, blant annet som Bond-skurk i A View to a Kill. Til tross for ti studioalbum og åtte samlealbum er det det overskridende, visuelle uttrykket som virkelig har gjort Grace Jones til et ikon. Ifølge André Leon Talley pleide hun å kjøpe couture-mønstre fra Givenchy og sy sine egne kjoler da hun gikk på high school. Hun elsker pels og hatter, og samler på begge deler. Favorittdesignerne hennes inkluderer Kenzo, Älaia og Issey Miyake, men utstrålingen er hennes viktigste accessoir; hun kunne trolig fått Gina Tricot til å se fierce ut.

grace-jones-moteikon

Dyrberg Kern, Hallice Shiny Gold Black, 2 399,-, Riccovero

Dyrberg Kern, Hallice Shiny Gold Black, 2 399,-, Riccovero

Acne, Mock skinnjakke, 11 500,-, SVEAN

Acne, Mock skinnjakke, 11 500,-, SVEAN

Rick Owens, Leather Jacket Classic, 13 299,-, YME

Rick Owens, Leather Jacket Classic, 13 299,-, YME

ATP, Antonia, 2 699,-, YME

ATP, Antonia, 2 699,-, YME

At hun har passert 65 er det umulig å se på verken utseendet eller tempoet hun holder; det er som om hun er aldersløs, ikke-menneskelig. Selv i dag er det vanskelig å sammenligne henne med noen. Lørdag avslutter hun årets Øyafestival på Amfi-scenen.  På raideren står, ifølge New York Times, to dusin østers, uåpnet; “Grace does her own shucking”.