Ofte dukker navnet opp. «Den lille sorte» – et navn for kjolen som kan redde alle anledninger i selskapslivet. Den klassiske cocktail-kjolen skal være svart, ha et enkelt snitt og være relativt kort. Etter snart et århundre på motekartet er kjolen fremdeles like populær. Dette er enda en tidløs kreasjon som kan spores tilbake til den franske designeren ved navn, Coco Chanel.

«One is never overdressed or underdressed with a little black dress»
Karl Lagerfeld
coco-chanel-julebord

Coco Chanel i den "lille sorte", 1936. Foto: Roger Viollet.

Gestuz, Kjole, 1 200.-, Kiman Woman

2ND DAY, Kjole, 2 100.-, Kiman Woman

Dagmar, Kjole, 2 599-, YME

Det var nemlig Coco Chanel som presenterte «den lille sorte» for første gang. På 1920-tallet fikk Chanel ideen om å skape en enkel kjole for enhver kvinne uavhengig av klasse, som passet seg til alle anledninger. Den franske designeren og forretningskvinnen mente at kjolen måtte være enkel, nøytral og ha lang holdbarhetsdato.

Det resulterte i en kne-kort svart kjole med lange ermer uten noen bemerkelsesverdige detaljer. I 1926 ble kjolen presentert i Vogue, og det ble mye oppstyr rundt dens revolusjonerende design. Tidligere var nemlig sort forbundet med sorg og begravelser, og det var ikke vanlig at kvinner gikk i fargen utenom sørgetid. Kjolens enkle snitt stod også i strid med tidens mote, som var preget av mye broderinger, knapper og små detaljer.

den-lille-sorte-julebord

Den amerikanske skuespillerinnen Marlyn Monroe i "den lille sorte" på slutten av 1950-tallet. Foto: Hulton Archive/Getty Images

MSGM, Kjole, 3 199,-, YME

Dagmar, Kjole, 4 899-, YME

Munthe, Kjole, 2 300.-, Kiman Woman

Vogue presenterte dog Coco sitt design som «uniformen til den morderne kvinnen». Kjolen endret måten kvinner kledde seg på, og ble et symbol på uavhengige kvinner i etterkrigstiden. Den lille sorte gikk også under betegnelsen «Chanels Ford», en sammenligning med bilmodellen «Ford T» som var enkel og tilgjengelig i alle sosiale klasser.

Opp gjennom i årene har mange historiske kvinner sverget til «den lille sorte» ved mer og mindre viktigere anledninger, som har ført til at den klassiske kjolen aldri går av moten. Alt fra Edith Piaf, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Prinsesse Diana, Kate Moss og Carrie Bradshaw har alle gått inn i motehistorien som ikoner for det velkente plagget.

Prinsesse Diana ankommer Serpentine Gallery i "the revenge dress" i 1994. Foto: Jayne Fincher

Stine Goya, Balance Dress, 1 700-, Svean

Acne, Kjole, 4 500-, Svean

Phase Eight, Kjole, 1 299,-, Phase Eight

Edith Piaf ble kalt «den sorte spurven» fordi hun alltid var kledd i sort da hun opptrådte. På 50-tallet var Hollywood-filmene og dets «femme fatale» var ofte kledd opp i små svarte kjoler. Prinsesse Diana var ikledd en svart kort kjole dagen det ble offentlig kjent at Charles hadde vært utro. «Den lille sorte» fikk nå et nytt kallenavn: «The Revenge Dress».

I 1961 var Audrey Hepburn ikledd en ikonisk svart kjole designet av Hubert de Givenchy i filmen «Breakfast at Tiffanys». I den berømte scenen hvor hun står utenfor den glamorøse butikken matcher hun kjolen med et perlekjede, som satte standarden for hvordan kvinner kledde seg på begynnelsen av 60-tallet. Stilen ved å bruke perlekjedet med «den lille sorte» fikk navnet «basic black».

julebord-kjole-den-lille-sorte

Den britiske skuespilleren Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's, 1960. Foto: Monadori

Rodebejer, Kjole, 3 300-, Svean

Phase Eight, Kjole, 2 499,-, Phase Eight

Phase Eight, Allandra, 2 999,-, Phase Eight

Snart hundre år etter at Coco Chanel lanserte den første modellen, er kjolen fortsatt like aktuell. Siden 20-tallet har designere latt seg inspirere av den franske designeren, og de dukker opp i nye varianter hver sesong på både catwalk og i gatebildet. Tekstilene, silhuetten og stilen er i evig forandring, men «den lille sorte» har alltid forblitt en viktig del av kvinnens garderobe. Mye av grunnen er Chanel sin idé om at den skal være for alle kvinner uavhengig av alder, former, sosial klasse og kan passe til enhver anledning – fra hverdag til fest.