Jacqueline Kennedy Onassis, bedre kjent under kallenavnet Jackie O, ble et globalt moteikon som presidentfrue på begynnelsen av 60-tallet. Selv etter sin tid som førstedame holdt hun statusen oppe med sin elegante og klassiske stil. Nå skal Nathalie Portman tolke hennes glamorøse, sorgfulle og moteriktige liv gjennom filmen «Jackie».

Jackie jobbet som reporter og fotograf i Washington Times-Herald da hun møtte den daværende senatoren John F. Kennedy på et middagsselskap. Da de giftet seg i 1953, ble bryllupet skrevet inn i historien som et av de mest påkostede noensinne. Over 800 gjester var tilstede på Newport i Rhode Island da Lee Bouvier ble en Kennedy iført en silkeskjole av den afrikansk-amerikanske designeren Ann Lowe. Syv år senere inntok paret Det Hvite Hus som det yngste paret i amerikansk historie.

Senator John Kennedy og Jacqueline i bryllupsdrakten i 1953 på Rhode Island. Foto: Lisa Larsen.

Christopher Laverty, Fashion in film, 439,-, Tanum

Christopher Laverty, Fashion in film, 439,-, Tanum

Holzwiler, Don't Promise skirt, 1 599,-, YME

Holzwiler, Don't Promise skirt, 1 599,-, YME

Wood Wood, Blanche Dress, 1 799,-, YME

Wood Wood, Blanche Dress, 1 799,-, YME

Theory, Zadeia, 2 700,-, SVEAN

Theory, Zadeia, 2 700,-, SVEAN

Jackie representerte noe nytt på Pennsylvania Avenue i Washington. Med sitt vakre utseende og motesans ble hun raskt et moteikon – og kopiert blant moteriktige kvinner verden over på 1960-tallet. Hun satt en ny standard for presidentfruer fremover. Hennes elegante og tidløse stil fikk navnet «the Jackie look». Signatur-antrekket som førstedame bestod av skreddersydde skjørt til rett under kneet, pillbox-hatt designet av Halston, A-linjede kåper og hvite hansker. Hun var også glad i perlekjeder, og både én og to rader fikk ofte pryde halsen hennes.

Jacqueline Kennedy under et offisielt besøk i Paris, 1961. Drakten var laget av hus-skredderen Oleg Cassini. Pillbox hatten va desidnet av den amerikanske legenden Roy Halston. Foto: RDA.

Custommade, Christiane, 1 799,-, Cornelias Hus

Custommade, Christiane, 1 799,-, Cornelias Hus

Theory, Quinlynn, 3 900,-, SVEAN

Theory, Quinlynn, 3 900,-, SVEAN

Riccovero, Cam, 1 999,-, Riccovero

Riccovero, Cam, 1 999,-, Riccovero

Riccovero, Uni polo, 1 199,-, Riccovero

Riccovero, Uni polo, 1 199,-, Riccovero

Førstedamen hadde en forkjærlighet for franske, anerkjente designere slik som Givenchy, Dior og Chanel, og erklærte seg selv senere som førstedamens «secretary of style». Frisyren hennes ble også en stor trend på 60-tallet. Det var «verdens første kjendisfrisør» Kenneth Battelle som stod bak den kjente frisyren. Jackie hadde en høy og tupert frisyre, kjent under navnet «bouffant», som hun ofte skjulte under et silkesjal på vindfulle dager.

Da John F. Kennedy ble myrdet i 1963 var Jackie rett ved siden av ektemannen sin. Hun hadde på seg et av sine yndlingsantrekk – en rosa ulldrakt. Antrekket ble fullt av blod, men førstedamen nektet å ta av seg drakten og beholdt den helt til Lyndon Johnson tok over presidentrollen. Den rosa drakten – fortsatt dekket i blod – holder nå hus i USAs nasjonalarkiv. Den matchene pillbox-hatten som hun hadde på seg forvant og kom aldri til rette.

Marella Agnelli og Jackie Kennedy på vei til den 82 fots lange treseileren "Agneta" på Amalfikysten.

Lovechild, Filo, 3 350,-, SVEAN

Lovechild, Filo, 3 350,-, SVEAN

Lovechild, Malsie, 2 800,-, SVEAN

Lovechild, Malsie, 2 800,-, SVEAN

Riccovero, Jenner, 1 099,-, Riccovero

Riccovero, Jenner, 1 099,-, Riccovero

Aphru, Diana, 1 400,-, Aphru

Aphru, Diana, 1 400,-, Aphru

Jackie endte som enke i en alder av 34, men på slutten av 60-tallet giftet hun seg på nytt med den greske skipsrederen og milliardæren Aristoteles Onassis. Da tiden som presidentfrue var over, startet en ny epoke også for Jackie sin klesstil. Hun pakket vekk de fargesprakende kjolene og draktene, og kledde seg i mørkere og mer nøytrale farger. Utover 1970-tallet ble stilen hennes mer sporty og avslappet, men likevel elegant og tidløs. Hun gikk ofte i vide bukser, herreinspirerte plagg og gjemte seg for paparazziene bak store, runde solbriller.

Jacqueline Onassis ankommer hotellet fordekt bak signatur-solbrillene i Paris, 1970. Foto: Getyy images.

Sine Goya, Alva, 5 700,-, SVEAN

Sine Goya, Alva, 5 700,-, SVEAN

Riccovero, Cecilia, 4 299,-, Riccovero

Riccovero, Cecilia, 4 299,-, Riccovero

Cathrine Hammel, Blazer, 2 099,-, Cornelias Hus

Cathrine Hammel, Blazer, 2 099,-, Cornelias Hus

Acne, Landie, 8 400,-, SVEAN

Acne, Landie, 8 400,-, SVEAN

Da hun ble enke for andre gang i en alder av 46 år flyttet hun til New York for å jobbe som bokredaktør. Hun døde av kreft to tiår etterpå i 1994. Helt til sine siste dager beholdt hun sin elegante og klassiske stil – og blir selv etter sin død regnet som et av verdens største moteikoner.