Lunsj Med: Bente Holm

Den nye reiselivsdirektøren i Innovasjon Norge skal om kort tid presentere strategien for den norske reiselivssatsingen fremover. På Paleet spiser hun på Sabaki og snakker engasjert om sin kjærlighet til Oslo.

05/04/17

«Det beste med Oslo er mangfoldet. Fra de store monumentale til små, nesten hemmelige hide-away steder. Det er forskjellene fra Frogner til Grønland, kontraster som er fine og gjør Oslo til Oslo.»
— Bente Holm

Allerede ved første øyekast er det tydelig at dette er en dame med bein i nesa og verdens bredeste smil. Bente Holm slår seg ned og bestemmer seg umiddelbart for at det blir sushi til lunsj.

– Jeg velger alltid sushi hvis jeg kan. Det er nok det beste jeg vet.

Hun begynte 2. januar i sin nye stilling som reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, og i slutten av april presenterer hun den nye reiselivsstrategien. Den nye arbeidshverdagen beskriver hun som spennende, hektisk og krevende.

– Det er en stor oppgave som er viktig for hele landet, med store spørsmål som skal besvares. Hva skal reiselivet være for Norge, hvordan kan vi påvirke det, hvordan skal vi dimensjonere produktet vårt ut ifra hvem som kommer og så videre. Jeg kan ikke si annet enn at jeg føler meg svær heldig som får lov til å være med på å gjøre Oslo og Norge enda mer attraktiv destinasjon for reisende. Jeg skal rett og slett rigge reiselivet for framtiden, og forsøke å få det urbane og naturen til å spille bedre på lag.

Bente lurer på hvor mye mat hun bør bestille hvis hun er veldig sulten. Datteren hennes ringer for å fortelle om en knallgod eksamenskarakter. Spørsmål om familieliv versus karriere anser hun imidlertid som utdatert.

– Jeg tror ikke på premisset om at jeg som tobarnsmor skal måtte velge mellom mammarolle og direktørjobb. Min mann er også direktør, og han som mann blir aldri stilt de samme spørsmålene rundt familieliv og karriere som kvinner gjør. Har man en stor motor og er god til å planlegge får man hverdagen til å gå opp, uavhengig av om man er kvinne eller mann. 

Et annet premiss Bente ikke tror på er fordommer om at Oslofolk er innesluttet og kalde.

– Nei, det er et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg mener heller vi representerer noe fredelig og vennlig. Oslo er jo i tillegg veldig «the new cool» internasjonalt om dagen. Vi tiltrekker oss stadig yngre turister som er nysgjerrige på norsk kultur. En slags jakt etter Oslo’s way of living, om du vil.

«De yngre blir mer og mer opptatt av kulturelle fenomener. Det er nye preferanser og måter å reiser på. Folk kan godt fly Ryanair og bo på vandrehjem for å kunne spise på Maaemo. Det handler om innhold og opplevelser. »
— Bente Holm

Hun beskriver Oslo som en liten storby. En by med mennesker fra mange steder og kulturer.

– Oslo skiller seg ut fra andre byer i verden ved å være kompakt, raus og inkluderende. Veldig mange her har sin opprinnelse fra et annet sted, og jeg opplever Oslo som en by hvor det er plass til alle. Ved å være så multikulturell blir det naturlig nok noen sår på byen også, men sånn skal det være. En storby har alltid noen sår.

De neste årene gleder Bente seg til. Hennes fokus i tiden som kommer vil i stor grad bli å få fjell og fjord til å spille bedre på lag med bykultur og aktualiteter.

– Verden snakker oftest om hvor vakkert det er i Norge med fjell, fjorder og Nordlys. Veldig mange har Norge på sin bucket-list, men det haster jo ikke å dra hit. Fjellene står jo der de. Vi må bli flinkere til å fortelle verden om hva som skjer i Oslo og Norge akkurat nå. Tenk bare hva Munch-museet, det nye Nasjonalmuseet og Deichmanske i 2020 vil gjøre for kulturlivet. Dette pluss alt det andre som er i utvikling vil bidra til å gjøre Oslo til en kultur-hub i Europa.

En perfekt dag i Oslo er en lys vårdag. Bente mener byen definitivt er best om våren og sommeren. Hun mener Oslo er følelsen av å kunne stikke seg bort uten å miste tilhørighet, og hun vil rose politikerne for deres fokus på byen hun er takknemlig over å være en del av.

– Menneskene som bor her er de viktigste og beste ambassadørene vi har. At politikerne tar beslutninger som hever oss som by er noe jeg synes de fortjener skryt for. Ta operaen for eksempel. Arkitektur som gir oss anerkjennelse internasjonalt samtidig som vi Oslofolk er stolte av den. De skal også ha skryt for engasjement og anerkjennelse av sysselsetting. Bare i Oslo er det over 27 000 sysselsatte innenfor reiseliv. 44% av disse har en annen opprinnelse enn norsk. Reiseliv er en av byens viktigste arenaer for integrering og skaper gode arbeidsplasser.

Når det kommer til veien videre for Oslo mener Bente Oslo må tråkke sin egen sti. Akkurat nå gleder hun seg til at byen tar av seg boblejakker til fordel for uteservering, parkliv og festivaler.

– Oslo er en ung by. Vi skal ikke ta etter noen andre byer, men løfte frem bredden og kulturen som hele verden nå er nysgjerrig på. Dette er en reise norske aktører selv også må ta en delaktig rolle i. De må ønske å bli løftet frem. Oslo har etter min mening alle forutsetninger til å finne sitt eget DNA, både når det kommer til kultur- og naturopplevelser.

På spørsmålet om hvilket internasjonalt konsept hun ønsker seg hit kommer svaret kjapt.

– Jeg har lenge ønsket meg et matkonsept som faktisk har kommet hit akkurat nå. Min favorittrestaurant i London er Hakkasan. I disse dager har Ling Ling by Hakkasan åpnet på Aker Brygge, som den første Hakkasan-filialen i Skandinavia. Det er utrolig stas – og et sted jeg anbefaler absolutt alle å sjekke ut.

 

«Opplevelser kan ikke robotiseres. De må skapes og snakkes om.»
— Bente Holm
  • Stikkord: bente holm, lunsj, lunsj med, oslo, paleet, sabaki

Logg inn