Aphru

Et intervju med Anita fra APHRU

Italia er regnet som et kvalitetsland for både stoffproduksjon og klesproduksjon. Hvordan valgte dere en samarbeidspartner for produksjon?

Siden jeg ikke selv hadde bransjenettverk som gjorde at jeg på egen hånd kunne finne frem til rette kvalitetsleverandører kontaktet jeg Innovasjon Norge sitt Milano-kontor som jeg betalte for å hjelpe meg med å finne riktig samarbeidspartner på søm-siden. Jeg var gjennom mange kandidater i en periode som strakk seg over et drøyt år. De mest aktuelle kandidatene reiste jeg rundt og besøkte. Valget falt til slutt på et lite firma i Milano. Det er gjennom dette firmaet har jeg møtt alle mine viktige nøkkelspillere i dag, og også damen som sammen med datteren sin har startet sitt eget studio i Milano for å kun produsere for oss. Dette er en voksen dame som har jobbet med kvalitetsjersey hele sitt liv, og som sikrer oss den høye kvaliteten vi trenger i stoff, snitt og søm. Hun kontrollerer hele produksjonsprosessen fra stoffer til ferdig produkt, og hun har ansatt de flinkeste hun kjenner til å sy produktene våre. Italia har lange håndverkstradisjoner for kvalitet i søm, snitt og stoffer, og jeg var bestemt på fra dag en å produsere i Italia. Mannen min og jeg har en leilighet i Toscana så vi er mye i Italia, og jeg er betatt av italienernes forståelse for snitt, søm og kvalitet. Italia har på mange måter blitt mitt andre hjem og med hyppige flyavganger er det også blitt enkelt å reise dit. På det meste jobber jeg med utviklingen av tre kolleksjoner parallelt, og da må jeg være tett på denne prosessen inkludert produksjon. Det har vært en lang og krevende prosess å komme dit vi er i dag, men når vi nå ser kvaliteten vårt eget lille produksjonssted i Milano nå gir oss så har det helt kart vært verdt det.

Jerseystoffer er behagelige men kvaliteten kan være dramatisk forskjellig. Hvordan kan en ufaglært klare å se eller kjenne forskjellen?

Gjennom nettverksbygging har jeg kommet i kontakt med noen av bransjens beste på søm og produksjon, og gjennom de igjen har jeg kommet i kontakt med de mest anerkjente italienske stoffleverandørene. Jeg bruker veldig mye tid på å velge ut stoffer: jeg besøker den største stoffmessen i Europa to ganger i året, noen ganger får vi besøk av leverandører på studioet vårt i Milano, andre ganger får jeg stoffprøver sent til Oslo. Hvert stoff vi finner interessant ber vi om et større stykke av, slik at vi kan få nok til å produsere opp et plagg for på den måten få testet kvaliteten i stoffet. VI tester slitestyrke, at det holder formen, at det holder farge, vaskbarhet og hvordan det oppfører seg når vi stryker det. Holder det ikke mål leter vi videre til vi finner en kvalitet vi er fornøyd med.

Fargevalgene du benytter har en dus tidløshet over seg. Når man jobber med plagg som skal leve over tid blir farger desto mer kritisk at stemmer. Hvordan går du fram for å velge ut fargene du benytter?

Jeg henter inspirasjon fra norsk natur og lys og det vakre klassiske italia. I tillegg har jeg alltid selv vært fan av tidløse farger. Vi lytter også til publikum: for eksempel var det flere som i vår sommer 15 kolleksjonen ønsket seg en vakker creme-farge, og dette kommer. Plaggene våre skal være basisplagg som kan være en del av en garderobe år etter år og skal også kunne kombineres med andre farger som gir mulighet for et oppdatert look – av den grunn er vi også opptatt av å tenke tidløst og praktisk når det kommer til fargevalg. Vi spesialfarger det meste av stoffene vi bruker for å få akkurat ønsket nyanse.

APHRU er en av flere norske kolleksjonsbutikker på Paleet. Hva betyr det for deg å ha et norsk designmiljø rundt deg?

Det betyr mye å være en del av det norske design-miljøet. APHRU er medlem av Norwegian Fashion Institute, hvor daglig leder er en fantastisk sparringspartner. I tillegg har vi vært en del av designerkollektivet – hvor 25 norske designere jobber sammen for å selge norsk design. Det norske designmiljøet er lite, men vi har lært mye av å være aktive i dette miljøet – og jeg håper også at det norske designmiljøet drar nytte av å ha oss der. Jeg har opplevd en unik samhørighet i norsk designmiljø – hvor alle gledelig deler av sine erfaringer.

Besøk eller ta kontakt med APHRU.