Hatet og fordømt – det frigjørende plagget har vekket oppsikt siden dens spede start i 1910. Siden den tid har badetøyet gått gjennom en langstrakt reise fra vann til strand. Det startet med den australske skuespilleren og svømmeren Annette Kellerman, som ble den første kvinnen til å svømme over Den engelske kanal, iført en egendesignet drakt ingen hadde sett før: en tettsittende drakt som gikk fra leggene og opp til skuldrene, ikke helt ulik drakten til dagens mannlige ballettdansere. På den tiden – en forførende klesprakt. Designet var starten på historien til badedrakten slik vi kjenner den i dag.

bademote-annette-kellermann

Annette Kellerman ble etterhvert en kjent skuespiller, og var med på å popularisere synkronsvømming som en sportsgren.

Sea Folly Goddess, Neotarine, 1 500,-, Det Lille Under

Sea Folly Goddess, Neotarine, 1 500,-, Det Lille Under

Sunflair, badedrakt, 960,-, Det Lille Under

Sunflair, badedrakt, 960,-, Det Lille Under

Roidal, Naima badedrakt, 2 030,-, Det Lille Under

Roidal, Naima badedrakt, 2 030,-, Det Lille Under

Bikinien avslører alt, bortett fra morens pikenavn
Louis Rèard

I 1946 blir en mann ved navn Louis Rèard lei badedrakten, og mente den dekket for mye av kvinnens kropp. Han lanserte derfor den todelte bikinien. Prøvedukken ble den eksotiske danseren Micheline Bernardini, som etter bikinistuntet ble verdenskjent over natten. «Bikinien avslører alt, bortett fra morens pikenavn», humret Rèard. Paven derimot, fordømte plagget han mente var et forførende djevelsk verk. I Europa ble bikinien forbudt i både Frankrike, Italia og Spania. Men ved hjelp av datidens trendsettende it-jenter som Brigitte Bardot, Sophia Loren og Anita Ekebrg ble bikinien brakt frem til folket mot alle odds. Brigitte Bardot ble kjent som ”The Girl in the Bikini”, etter å ha spilt i filmen med samme tittel. Marilyn Monroe var hakk i hel, og også et av forbildene innenfor trenden. Hun var kjent for sine former, og gikk ofte kledd i en høy bikinitruse for å vise frem hoftepartiet.

Brigitte Bardot som 17 åring på stranden under Cannes Film Festival i 1953.

Coast to Coast, bikini, topp 1 000,-, bunn 640,-, Det Lille Under

Coast to Coast, bikini, topp 1 000,-, bunn 640,-, Det Lille Under

Marlies Dekkers, topp 1 599,-, bunn 599,-, Cornelias Hus

Marlies Dekkers, topp 1 599,-, bunn 599,-, Cornelias Hus

Watercult, bikini, topp 770,-, bunn 540,-, Det Lille Under

Watercult, bikini, topp 770,-, bunn 540,-, Det Lille Under

Ursula Andress fikk tidlig navnet ”Bikini Godess” da hun spilte i James Bond-filmen Dr No i 1962. Hun er fortsatt utnevnt som Bond-pike nr.1 av utallige menn – og kvinner – verden over, iført den ettertraktede hvite bikinien, med belte i livet. I dag står fortsatt Andress og bikinien som et av de mest historiske hendelsene i både filmverden og bikinihistorien. Bikinien ble solgt på en auksjon i London i 2001 –for svimlende 41.000 britiske pund.

ursula-Andress-bikini-bademote

Ursula Andess ankommer den øde øya i filmen "Dr No" iført en hvit bikini.

Hvit Sunflair bikini

Sunflair Bikini 720,- Det Lille Under

Maryan Mehlhorn, bikini set, 2 120,-, Det Lille Under

Maryan Mehlhorn, bikini set, 2 120,-, Det Lille Under

Freya, topp 595,-, bunn 275,-, Det Lille Under

Freya, topp 595,-, bunn 275,-, Det Lille Under

For mange er det Pamela Anderson og TV-serien Baywatch som kommer i minne når man tenker på bademote: den røde, høytskjærende drakten som akkurat strakk seg over silikonpuppene til C.J Paker mens hun kom løpende på stranden med en redningsbøye under armen. Pamela gjorde badedrakten trendy igjen, etter lengre tid med bikinien i fokus. Den røde drakten er og blir et tidløst trendplagg, uavhengig årstid, kroppsfasong og verdensdel.

Pamela Anderson i kjent figur langs californias kyst i TV-serien Baywatch.

I dagens trendbilde ser vi fortsatt mye til den høye trusen, badedrakter i forskjellig snitt – og den lettkledde bikinien. Hvert tiår har sin sjarm, og hver kvinne har utnevnt sin favoritt gjennom tidene. I 2016 har likevel den sportslige trenden inntatt historiebildet. I nyere tid har blant annet modell og IT-jente Gigi Hadid blitt vår tids ikon når det kommer til badetøy. I år fronter hun reklamekampanjen for badetøymerket Seafolly – løpende på solkrysten i USA i ført ulike bikinier og badedrakter. Netting, glidelåser og bikinitopper i sportsBH-stil er det som beskriver bademoten i dag.

Preview, badedrakt, 2 310,-, Det Lille Under

Preview, badedrakt, 2 310,-, Det Lille Under

BH i sort.

Calvin Klein Bralette BH 300,- SVEAN

Sort badedrakt

Watercult, badedrakt, 1 170,-, Det Lille Under