Mette Mortensen (34) jobber som moteredaktør i bladet Costume, og er mye på reisefot. Fotoopptak langs den italienske rivieraen, moteuker i Paris eller Milano. Hva gjør hun når hun har ferie? Reiser enda litt mer. For Mette Mortensen er ferie livsviktig.

– Å reise betyr veldig mye for meg. Jeg blir inspirert, og får alltid masse energi av det. Når  jeg er på ferie, passer jeg alltid på å booke neste tur til en ny destinsjon. Mens jeg var i Barcelona tidligere i sommer, booket jeg tur til Frankrike. Det ble en jentetur til Biarritz og San Sebastian i juli.

biarritz-mette-mortensen

Plage Mirmar i 1964. På samme tidspunkt som Brigitte Bardot oppholdt seg langs den franske vestkysten.

Ingen tilfeldighet. Den moteriktige destinasjonen Biarritz har vært vugge for mote og kunst siden 1920-tallet. Det var denne lille avstikkeren langs den franske vestkysten at Coco Chanel pleide å oppholde seg, Brigitte Bardot og Pablo Piccasso likeså. Her har adelige oppholdt seg på starten av 1900-tallet. Nå er den franske vestkysten mest kjent for gode surfemuligheter – og ikke minst kort vei til San Sebastian og Baskerlandets velkjente gastronomiske opplevelser. For en moteredaktør er stil og estetikk en like stor del av opplevelsen.

– Jeg er glad i å bruke kaftaner på stranden, mønstrete skjørt, jeans, sandaler og alt som har med silke å gjøre. I tillegg liker jeg å bruke skjerf som hodeplagg. Jeg ligner nok litt på en saudiaraber der jeg ligger langflat på stranden.

feriestil-mette-mortensen

biarritz-mette-mortensen

mette-mortensen-surf

– Jeg er ekstra glad i flate sandaler, gjerne fra ATP. Jeg er veldig glad i minimalistiske skinnsandaler. I tillegg pakker jeg alltid med meg et par joggesko. Man får vondt i ryggen etter to uker med skinnsandaler på asfalten. Skinnsandaler er forresten også en god grunn til å  reise til Frankrike. Der selger de K Jacques, verdens fineste skinnsandaler. Jeg kjøper alltid med meg et par når jeg er der.

Hva finner man i kofferten din i år?

– Jeg pakker stor sett det samme til alle ferier. Det er en slags nedstrippet versjon av stilen man har hjemme. Jeg er ikke av typen som skeier ut og kler meg annerledes når jeg er i et annet land. Det viktigste er å ta med så mange lag silke som mulig.

Hva er de aller viktigste plaggene i kofferten?

– Et skjerf som man i tillegg kan bruke som dyne under flyturen. Jeg er ikke så glad i flypledd. I tillegg må jeg ha med meg en bok. Akkurat nå leser jeg «M Train» av Patty Smith. Høretelefoner følger også med. Jeg er helt avhengig av musikk på reise.

ATP, Astrid black, 1 199,-, YME

ATP, Astrid black, 1 199,-, YME

Pryma, headphones, 4 999,-, YME

Pryma, headphones, 4 999,-, YME

Acne Studios, skjerf night blue, 1 400,-, SVEAN

Acne Studios, skjerf night blue, 1 400,-, SVEAN

Dagmar, Fagia, 2 099,-, YME

Dagmar, Fagia, 2 099,-, YME

Hvilke klær er best å reise i?

– Jeg reiser ofte i skjørt, bare fordi det er så komfortabelt. I tillegg har man sommeroutfiten når man lander. En jeans i vesken kan være smart!

Har du noen pakketips?

– Pakk med så mye silke som mulig. Det veier ingen ting, er behagelig og passer til alt – alltid.

Hva er ditt beste ferieminne?

– For meg er det viktig å reise på jenteturer – minimum en gang i året. I fjor reiste jeg til både Bali og Nicaragua med en venninne, og det var utrolig gøy!