Fletter, iskald øl i hånda, en halvslitt denimshorts og støvler er bare deler av antrekket. På knappe 50 år har moteindustrien fått en ny sjanger, festivalmote – noe som har gjort festivaler til så mye mer enn bare et møtepunkt for musikalske opplevelser. Folkemengden som en gang kom for musikken – kommer like gjerne for å se og bli sett. Heldigvis er også 60-tallets festivalglade folkemengder avbildet, de som en gang satte standarden for hva festivalmote egentlig er. I lang tid har den gode gamle Levis-shortsen blitt omtalt som festivalens ”lille sorte”, gjerne i kjent Kate Moss-stil, men den «lille sorte» har vært på amerikanske hippie-rumper helt siden 1969.

Over 400.000 mennesker og artister dannet det som en gang var Woodstock Music and Art Fair i White Lake, New York 1969. ”Peace, Love and Freedom” beskriver den anerkjente festivalen, som også forklarer stilepoken som var både liberal, bohemsk og tilpasset subkulturen: hippiene. Woodstock var starten på en ny tid, både for amerikanerne, verden generelt, musikkscenen og motebildet slik vi kjenner det i dag. Helt siden Woodstock, har stilen hengt igjen, og blitt festivalgarderoben for en hver som ønsker å se ekstra hipp ut under åpen himmel og klangen av sommer.

Christina 'Licorice' McKechnie skapte festivalstilen i 1969. Foto: Tucker Ranson

Foruten om nakne kropper var stilen preget av blomsterprint, semskede vester, slengbukser, bare føtter, ringer på tærne og kranser i håret, noe den skotske artisten Christina ‘Licorice’ McKechnie ble kjent for. McKechnie var på mange måter med å starte det om i dag omtales som festivalmote. Stedet var Woodstock, og året ’69, og McKechnie blir fortsatt omtalt som bohem-dronningen. Tilstede var også legendariske Jimi Hendrix, som ikke bare ble hyllet for opptrenden på den tre dagers lange festivalen, men også for antrekket – som besto av frynser, ermer med sleng og pannebånd. Lite visste artistene, at de under stjernehimmelen i en park utenfor New York, skapte det som i dag går under festivalstilen.

Zanetti, bluse, 1 700,-, Trent & Trent

Zanetti, bluse, 1 700,-, Trent & Trent

Helga, Dusty Coral oversized shirt, 1 699,-, Cornelias Hus

Helga, Dusty Coral oversized shirt, 1 699,-, Cornelias Hus

Princess Goes Hollow, bluse, 1 995,-, Trent & Trent

Princess Goes Hollow, bluse, 1 995,-, Trent & Trent

APC, Robe Majorelle Black, 3 499,-, YME

Princess Goes Hollow, bluse, 1 995,-, Trent & Trent

jane-fonda-festival-antrekk

Jane Fonda under den britiske festivalen Isle of Wight i 1969. Foto: Norman Potter

Til lyden av Bob Dylan og The Who, ble skuespiller Jane Fonda foreviget i et par runde solbriller og gulløredobber med samme form. Festivalen Isle of Wight ble kjapt et møtested hvor musikkentusiaster og kjente fjes samlet seg en gang i året for å skape minner. I 1970 spilte musikeren og stilikonet Joni Mitchell sine kjente hits og i sin gjennomførte hippiestil på samme festival. Batikk og solbleket, bustete hår var noen av hennes kjennetegn, og som gjorde henne til festivalikon.

Ray-Ban solbrille blå

Ray-Ban Solbrille 3547-N, 1563,- Krogh Optikk

Beck Söndergaard, Y-Adalie, 1 600,-, Kiman Woman

Beck Söndergaard, Y-Adalie, 1 600,-, Kiman Woman

Theory, Joscla top New Canepa, 2 400,-, SVEAN

Theory, Joscla top New Canepa, 2 400,-, SVEAN

Ray-Ban solbrille

Ray-Ban Solbrille 3517, 2 050,- Krogh Optikk

Kate Moss gjorde støvlene en del av festivalantrekket. Her på Glastonbury Music Festival i 2005. Foto: Matt Cardy

Avslappet mote. Da Kate Moss gjorde støvler til en del av festivalantrekket i 2005 var det akkurat disse forbildene som hadde tråkket stien foran henne. Siden den gang er det sjelden man ser en festival uten ”Hunter”-logoen flashende med solbrune legger. Modellen er årlig gjest på flere av de britiske festivalene, men aller mest kjent er hun for sine overskrifter fra Glastonbury, der hun pryder ”street style”-bildene med sine fasjonable antrekk – uansett vær og vind. Papparazzibilder av Moss’ lårkorte kjoler og shortser, vide belter og glitrende paljetter går verden rundt, og jenter kopierer stilen hennes hver eneste festivalsesong. Klesgiganten Topshop annonserte ikke bare ett, men flere samarbeid med den britiske modellen, slik at hennes bohemske festivalstil kunne spre seg langs scenekantene til nåtidens artister som Kanye West og Rihanna.

Ilse Jacobsen, Rub 1, 1 400,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rub 1, 1 400,-, Ilse Jacobsen

Stutterheim, Rosa Dusty Pink, 2 199,-, YME

Mansur Gavriel, calf bucket bag, 7 299,-, YME

Regnjakke i navy til dame.

Tretorn, Regnjakke 1 500,- Trent&Trent

Yvonne Kone, Bucket Bag, 6 300,-, SVEAN

Yvonne Kone, Bucket Bag, 6 300,-, SVEAN

Modellen Alexa Chung og skuespiller Kate Bosworth blir også omtalt som kreative festivalikoner. Sistnevnte er ofte å se på Californias Coachella, som i vår tid er en av den mest omtalte musikkfestivalene, der mote og musikk ofte sloss om førsteplassen. Uansett om man går for stilen til Moss eller Chung, er det er ikke vanskelig å se hvor jentene har hentet klesinspirasjon fra – Woodstock 1969.