I et atelier i Porsgrunn, der begge er basert, har det oppstått god kjemi mellom det 20 år gamle smykkemerket Huldresølv og designeren Mariette Røed Torjussen. Det hele startet med helomvendingen til Huldresølv, som etter 20 år med ikoniske smykker ønsket å fornye profilen sin. For å vise sitt nye uttrykk, fikk merket låne klær signert Mariette til katalogen. Vennskapet utviklet seg etterhvert til et møte, hvor praten om en smykkekolleksjon hang løst.

– Det tok litt tid før vi fikk overbevist Mariette, som kanskje var litt skeptisk for å slippe ideene og tankene sine til et smykkemerke, men jeg ga meg ikke, og her sitter vi.

Etter et halvt år med desiging og utforsking av materialer er endelig smykkekolleksjonen ankommet butikken Heyerdahl på Paleet. Resultatet er en kolleksjon bestående av 12 smykker, armbånd og øredobber – i både gull, sølv og bronse

– Noe av det viktigste for oss var å få frem det organiske utrykket, som både Huldresølv og Mariette står for, forteller Aasbø, mens hun tvinner smykkene hun har dandert rundt halsen. Det ene designet er i sølv, og på anhenget henger en av Mariettes mest ikoniske detaljer, et laserskjært skinnskjell.

 

Inspirasjonen bak kolleksjonen er ikke overraskende Mariettes design. Hennes særpreg har gått land og strand siden hun lanserte merket sitt i 2010. Personligheter som H.K.H Mette Marit, skuespiller Taryn Manning og modellen Siri Tollerød er bare få som er sett i designet til Torjussen. Det laserskjærte kuskinnet, de ikoniske veskene og de feminine blusene har fått stor oppmerksomhet i både inn- og utland. Denne høsten lanserer Torjussen en ny skokolleksjon, samt samarbeidet med Huldresølv. Sistnevnte er i disse dager å finne på blant annet Heyerdahl.

Aasbø tar av seg et av armbåndene fra kolleksjonen for å vise miniatyrdetaljer. Hun forklarer om bronsefarger, ulike måter å støpe på, og om hamring, som brukes for få frem den organiske looken.  Man må kunne se liv i designet, noe som er blitt kjennetegnet til Huldresølv med årene. Det er akkurat dette som gir smykkene sjel.

Den største utfordringen denne runden var om skisseforslagene mine ville bli godtatt, og om smykkene fikk det uttrykket jeg forventet
Mariette Torjussen

Designsamarbeidet startet med en felles dugnad i Mariettes studio omringet av kjoler, vesker og kuskinn. Med Mariettes eksisterende og velkjente design som inspirasjon, fikk hele teamet mulighet til å tegne sine idéer fritt, som deretter ble foredlet og forenklet av Mariette. Skjellene fra designerens velkjente mønster er saget ut i sølvplater som er hamret, filt og mattet for å oppnå det særegen organisk resultatet både Torjussen og Aasbø har falt for. Kontrastene mellom hvitt, forgylt og mattet, mørkoksidert sølv gir et uttrykk som både er rocka og glamorøst, som designeren Mariette beskriver kolleksjonen.

– Den største utfordringen denne runden var om skisseforslagene mine ville bli godtatt, og om smykkene fikk det uttrykket jeg forventet, sier designeren, som er meget fornøyd med resultatet. Smykkene er allerede rundt halsen til designeren, som sier at samarbeidet ga mersmak. – Vi ser for oss et langsiktig samarbeid, og jeg håper Huldresølv er villig til å ta nye utfordringer med å dra det ennå lengre neste gang. Jeg er glad i oppsiktsvekkende design, avslutter Torjussen.

Den 23. august vil det bli lasering av Huldresølv x Mariette på Heyerdahl, Paleet.