Et scenario fra hverdagen: Skjorten er nystrøket, buksene presset og slipset er omstendelig knytt rundt halsen. Selvtilliten øker for hvert skritt til jobben. Følelsen av å være vel antrukket slår hvilken som helst selvhjelpsbok eller næringsrik frokost. Morgenmøtet gikk som en lek. Presentasjonen satt som et skudd. På vei til kaffeautomaten slår du av en tilfeldig prat med sjefen. Dere spøker løst om hverdagslige observasjoner, en overmodig kommentar om en av de ansatte og en kjapp prat firmaets fremtid. Det vanker forfremmelse.

Etter snaue ti minutter kommer det en felles mail fra overordnede: «Etter firmaets ordensregler må vi be alle ansatte om å sørge for at fottøyet er av representabel standard. Skoene skal til enhver tid være pusset og rene. Det er etter skoene man dømmer mannen.», fortsetter det. Et raskt blikk på labbene under pulten. Selvtilliten forsvinner. Det eneste som står igjen er et par skrukkete, matte «Brouges» som en gang ble kjøpt på firmatur til London. Nå – et avslørende symbol på hvorfor du ikke blir forfremmet allikevel. Helst, skulle de sunket under jorden.

Kort tid etterpå mottar du en velmenende email fra sidemannen, direkte rettet mot labbene under pulten, med tittelen: Det Perfekte Mennesket.

  • Steg 1. Ta av lissene. Putt et sko-tre tilbake i skoene. Fjern overfladisk møkk, enten med en klut eller børste (helst børste).
  • Steg 2. Gni inn balsam på skoene. Lær er et stykke hud og trenger fuktighet for å ikke tørke ut. Bruk pekefingeren til å gni balsamen inn i læret.
  • Steg 3. Påfør farge på skoene. Bruk en fille (eller gammel t-skjorte) til å gni inn fargen på skoene med runde bevegelser. Om man ønsker å gi de litt glans før selve skopussen, kan man bruke en strømpe som gnikkes lett over skolesten.
  • Steg 4. Start selve skopussen. Bruk en fille, skokrem og litt vann til å gni skokremen inn i skoene med lette bevegelser.
  • Steg 5. Start børstingen. Finn frem en myk børste som laget for skopussing. Børst lett frem og tilbake mens du påfører skokrem og vann. Gjenta dette til skoene har fått en skinnende glans.
  • Steg 6. Voilà!