Er du kledd i en rutete skjorte, vide bukser og briller med sort innfatning er det godt mulig, om ikke en selvfølge, at du har latt deg inspirere av Woody Allens filmer, og Allen selv. Mannen har produsert over 40 filmer i løpet av de siste 50 årene. Det er ikke rart man kan stadfeste en egen stil ut i fra hans karakteristiske verden, omsvermet av humor, drama og kjærlighet.

Woody Allen har aldri påtatt seg ansvaret når det kommer til kostymer. Likevel snakkes det om en egen Allen-stil, som har blitt til i løpet av årene. Han skaper rollene sine ut i fra sterke personligheter, og med sterk personlighet kommer sterk stil. Estetikken i filmene hans har skapt en helt egen verden, og selvsagt kommer verken filmhistorien eller motebildet utenom verkene hans. Hans maskuline særtrekk innenfor damekostymer har også preget filmverden de siste 50 årene.

woody-allen-charlotte-rampling

Charlotte Rampling og Woody Allen sammen under settet på "Stardust Memories". Foto: Getty Images.

Riccovero, William, 1 200,-, Riccovero

Riccovero, William, 1 200,-, Riccovero

Expresso, bluse, 895,-, Trent & Trent

Expresso, bluse, 895,-, Trent & Trent

Theory, Peirette coat, 8 000,-, SVEAN

Theory, Peirette coat, 8 000,-, SVEAN

by TiMo, Amber Checks, 1 799,-, by TiMo

by TiMo, Amber Checks, 1 799,-, by TiMo

Det er ikke alle filmskapere som klarer å produsere like godt over en periode på 20 år. Allen Stewart Konigsberg (hans opprinnelige navn) har holdt det gående i over 50 år. Allen vokste opp i Brooklyn, i et hus sammen med hele familien, både søsken, onkler og tanter. Kinoen var deres nærmeste nabo, og ble etterhvert hans faste hobby. Allen fikk en pangstart på karrieren da han begynte å skrive vitser til lokalavisen. Han signerte med falsk navn: Woody Allen, og siden den gang har han aldri vært arbeidsløs. Denne uken kommer hans nye film, Cafe Society, på kino.

Så lenge Allen har opptrådd, enten på scenen, foran TV-skjermen eller kommanderende bak kamera, har klesstilen hans stått stille med tiden. Alltid skjorte, alltid minimalistiske snitt, og alltid en smule konservativ. Stilen hans har levd videre i rollene han har spilt, og blitt et slags fenomen. En stil det er lett å kopiere, uavhengig av kjønn. Hans første manus ble skrevet til filmen ”What’s New Pussycat?” i 1965 for 20.000 amerikanske dollar. I tillegg til å skrive manuset, laget han en rolle til seg selv, og slik debuterte han på filmlerrete. Filmen ble ikke helt som han hadde tenkt seg. Det siste ordet var tilegnet regissøren, ikke Allen. Det var da han skjønte at for å bestemme i filmens verden, måtte han selv bli regissør i tillegg til å gi seg selv roller.

cafe-soceity-woody-allen-kino

Woody Allen debuterte som manusforfatter og skuespiller i "What`s new pussycat", 1964.

Carven, kjole, 4 400,-, SVEAN

Carven, kjole, 4 400,-, SVEAN

Juvia, blazer, 2 800,-, Kiman Woman

Juvia, blazer, 2 800,-, Kiman Woman

Orian, 116 skjorte, 1 399,-, Follestad

Orian, 116 skjorte, 1 399,-, Follestad

Morris, Suede Millard Jacket, 11 000,-, Follestad

Morris, Suede Millard Jacket, 11 000,-, Follestad

Alt Woody Allen tar i blir til gull, både i følge kritikerne og publikum. Halvdokumentariske romanser ble kjennetegnet til amerikaneren etter ”Annie Hall” i 1977, med Diane Keaton i spissen. Filmen åpnet ikke bare opp for Keaton som skuespiller, det det ble også starten på Allens karriere. Det lille snevet av virkelighet er tilstede i samtlige av filmene han har produsert, hvor seerne lett kan kjenne seg igjen i karakterene hans. Etter hans fasinasjon for Keaton, begynte Allen å skrive filmer for kvinner, og tok lett kvinnens perspektiv. Filmene omhandler ofte ”livets uløselige floker”, som han forklarer det i dokumentaren ”Woody Allen: A Documentary”. Allen har forelsket seg i mange av skuespillerne han har brukt gjennom årene. Om det var deres egen personlighet eller rollen Allen lagde som fasinerte han, er vanskelig å si. Kjennetegnet er uten tvil evnen til å opptre foran kamera, og en klesstil og tilstedeværelse Allen skapte på settet.

diane-keaton-annie-hall

Woody Allen og Diane Keaton skapte et nytt uttrykk i storfilmen "Annie Hall", 1977.

Nevrotisk, naiv, smart eller bare glad. Menn, eller damer – alle karakterene til Allen representeres gjennom hans egen klesstil. ”Annie Hall” satte standarden på det som i dag er forbundet med Woody Allen klesstil. Det sies at Keaton selv bestemte hva hun skulle gå med i filmene, og hentet derfor inspirasjon fra fasjonable damer som spaserte rundt i SoHo i New York. Stilen minner om en feminin måte Allen selv går kledd på, og signaturskjorten er å se i samtlige av filmene hans etter ”Annie Hall”. Klærne skal gjenskape virkeligheten Allen prøver å gjenskape på lerrete, og med de løse og behagelige klærne er det akkurat dette som skinner gjennom: tilstedeværelse og realitet. Alt fra de løse skjortene til Meryl Streep i ”Manhattan”, de androgyne dressene i ”Melinda and Melinda” og til de klassiske store buksene i ”Annie Hall” – stilen bærer preg av hverdag og pålitelighet.

Meryl Streep gav amerikanerne en ny måte å være "kvinne" på i "Manhattan", 1979.

Oliver Peoples, Delray, 3 098,-, Krog Optikk

Oliver Peoples, Delray, 3 098,-, Krog Optikk

Custommade, Ine shirt, 1 299,-, Cornelias Hus

Custommade, Ine shirt, 1 299,-, Cornelias Hus

Bitte Kai Rand, Asymetrisk skjorte, 1 900,-, Bitte Kai Rand

Bitte Kai Rand, Asymetrisk skjorte, 1 900,-, Bitte Kai Rand

Longines, Heritage Conquest, 9 990,-, Urmaker Bjerke

Longines, Heritage Conquest, 9 990,-, Urmaker Bjerke

Handlingen i filmene til Allen har mange fellestrekk. Man kan se det samme plottet i både ”Manhattan”, ”Match Point” og ”Vicky Christina Barcelona”. Det handler om utroskap, drama, kjærlighet og lidenskap – noe alle kan kjenne seg igjen i.  Allen higer etter virkelighet. Han er også en sterk motstander av døden, noe han gjentatte ganger har uttalt til pressen. Som barn endret han væremåte etter han ble fortalt at det hele ender en dag. Noe av dette kan man skimte i filmene hans. Allen lever selvsagt evig gjennom filmene sine. I ”Midnight in Paris” fra 2011, sier Owen Wilson, som spiller hovedkarakteren Gil, at han føler seg udødelig – akkurat som Woody Allen selv.