Vanilje. Nellik. Nybakt brød. Spiselige duftnoter florerer i parfymejungelen. Internett er fullt av artikler som “Fem parfymer som får deg til å lukte mat”, om menn liker at kvinner lukter karamell, og hvor man får kjøpt baconparfyme. Smak og duft henger sømløst sammen, så det er ikke overraskende at mange dras mot parfymer som lukter mat.

1992 lanserte Thierry Mugler en parfyme som siden har vært å lukte på annenhver kvinne man går forbi på gata. Omtrent. Angel er et voldsomt sammensurium av melon, sukkerspinn, honning, aprikos, plomme, vanilje, karamell og sjokolade, og regnes som den første store representanten for parfymehistoriens yngste sjanger: Gourmand.

Thierry Mugler lanserte "Angel" i 1992. Tre år senere kom kampanjen med Jerry Hall som modell.

Gourmand er parfymeversjonen av et mykt teppe og en kopp kakao; trøstespising i duftform, komfort på flaske. Kort sagt, parfyme som imiterer mat, gjerne dessert eller bakverk. Å finne noen som er uttalt entusiastisk til gourmand-sjangeren viser seg å være vanskelig; mystiske rykter om en ansatt på Michael Kors som bare ville lukte sjokolade, hint om utstrakt Prada Candy-bruk, men det var ingen som stod fram. Det er kanskje litt for enkelt å ville lukte sukkerspinn og creme brulée?

Prada sin egen 15-siders tegneserie “Candy’s Fantastic Voyage”, ble illustrert av Francois Berthoud i 2014.

Men de elegante gourmand-duftene finnes. De gjemmer seg ofte i rekkene av nisjeprodusenter, som Parfumerie Generals Praliné de Santal (sofistikert nougat), eller L’Artisans Amour Nocturne (varm melk, karamell, krutt og orkidé). Også de store parfymehusene har sine representanter: nevnte Angel er alt annet enn simpel, mens Prada Candy får hvem som helst til å lukte som om hun snublet inn i godterihylla på Deli de Luca natt til lørdag, og ikke kom seg opp igjen før mandag morgen. Bare kledd i Prada. Vanilje er, ikke overraskende, mest tilstedeværende i alle apetittvekkende dufter, og Guerlains orientalske gourmand Shalimar, først lansert i 1925, er fremdeles blant de beste.

Guerlains orientalske gourmand, Shalimar er den aller første parfymen hos det erkefranske parfymehuset.

Sitrus troner også øverst blant de mest anvendte notene, men regnes sjelden til gourmand-sjangeren. Heller ikke sommerdufter med kokosnøtt, maskuline nellik-cologner eller visse kaneldufter. At noe er spiselig betyr ikke nødvendigvis at vi har lyst til å spise det. I motsatt enda av skalaen finner vi koko-gourmanden, som har mer med mat å gjøre enn parfyme, strengt tatt. Det er her baconduften kommer inn. Tamales, popcorn, grillparfyme: Dufter fremstilt for å lukte mest mulig likt mat, og som i visse sammenhenger faktisk brukes til å spraye mat med for å fremheve smak, såkalt food hacking. Nisjeprodusenten Demeter er mester på koko-gourmand; her finner man alt fra Lobster og Gin & Tonic til Junior Mints og Birtday Cake.

Søte parfymer er kanskje utskjelt, men man skal ikke kimse av en god gourmand nå som høsten siger inn for alvor.

Prada, Candy, 30ml, 570,-, Kicks

Prada, Candy, 30ml, 570,-, Kicks

Thierry Mugler, Angel 30 ml, 795,-, Kicks

Thierry Mugler, Angel 30 ml, 795,-, Kicks

Guerlain Paris, Shalimar 50ml, 965,-, Kicks

Guerlain Paris, Shalimar 50ml, 965,-, Kicks

Marc Jacobs, Decadence 30ml, 595,-, Kicks

Marc Jacobs, Decadence 30ml, 595,-, Kicks