Det er ikke alle som liker å synge i regnet – med unntak av fasjonistaene. Endringer i motebildet har ført til at fornuftige og hverdagslige klær har kommet ett skritt nærmere catwalken. Vetements, Balenciaga og Céline er bare et knippe av high end-merkene som går for allværsjakken denne sesongen.

Historien starter ikke ved catwalken i 2016. Den starter på sjøen, omringet av skotter og selskinn. På 1800-tallet brukte sjømennene dyreskinn som regnkapper for å holde seg tørr til sjøs, noe som ikke fungerte i lengden. Det såkalte stoffet var tidkrevende, og heller ikke vanntett. Vokset bomull ble et bedre alternativ, og ble laget av parafin. En metode som fortsatt blir brukt den dag i dag. Stoffet kan minne om nåtidens oilskin-jakker fra Barbour, et merke som var et av de første som skygget unna himmelens dråper i 1984. Barbour var også det første merket som lanserte regnkappen, så tidlig som i 1910.

regntøy-catwalk-raincoats

På catwalken trampet modellene iført en Balenciaga regnkåpe under s/s 17, mens Vetements sin regnjakke er en av årets mest fotograferte.

Beck Söndergaard, Raincoat Leilani, 450,-, Kiman Woman

Beck Söndergaard, Raincoat Leilani, 450,-, Kiman Woman

Ilse Jacobsen, Rain 03b, 1 650,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rain 03b, 1 650,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rain70, 1 300,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rain70, 1 300,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rain 37lb, 2 200,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rain 37lb, 2 200,-, Ilse Jacobsen

Regnjakken ble for alvor kjent gjennom lerretet. I 1920 var den amerikanske skuespilleren Joan Crawford kledd i en skinnende regnjakke i filmen ”Twelve Miles Out”, der Crawford beviste at jakken kunne brukes til andre tilstelninger enn bare i militærbasen. Opptreden til Humphrey Bogart i filmklassikeren Casablanca i ’42 fikk også spredt jakketrenden. Han fikk menn til å gå med klassiske og vanntette trench coats. Bar man dette plagget ble man med ett effortless cool – regn eller ei.

twelve-miles-out-oslo-paleet-regnfrakk

Joan Crawaford gjør regntøyet populært i filmen "Twelve Miles Out", 1927. Foto: Faksimile

Ilse Jacobsen, Rubbag05, 350,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rubbag05, 350,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rub2, 1 300,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rub2, 1 300,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rub47, 1 300,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rub47, 1 300,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rub1, 1 400,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rub1, 1 400,-, Ilse Jacobsen

Det er vanskelig å ikke nevne den gule regnfrakken, som ble lansert rundt 1950, og ble allemannseie i det Gene Kelly bar det ikoniske plagget i musikalen ”Singing in the Rain”. Kelly ble et stilikon over natten, der menn ville kopiere hans karismatiske og brukervennlige stil. Den gule frakken ble en bestselger, og med tiden har blant annet Lacoste designet en lignende variant fra musikalen.

regnjakker-oslo-mote-paleet

Kelly var også iført den beige trench coaten, som selvfølgelig var signert Burberry.

Über, Regulator Coat 2, 4 999,-, Follestad

Über, Regulator Coat 2, 4 999,-, Follestad

Ilse Jacobsen, Rain71, 1 300,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Rain71, 1 300,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Wind 06p1, 1 600,-, Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen, Wind 06p1, 1 600,-, Ilse Jacobsen

NN07, Double Owen, 4 299,-, Follestad

NN07, Double Owen, 4 299,-, Follestad

Før Gore-Tex kom på markedet i 1969, var Burberry den mest kjente regnfrakken. Frakkene var ikke veldig ulik Macintoshs trelagsjakke, men er noe av det beste man kan finne på markedet om man leter etter vanntette ytterplagg. Når det kommer til den fasjonable looken derimot, er det kommet flere konkurrenter. Japanske HYKE har opparbeidet seg et godt rykte på markedet, og har samarbeidet med både Macintosh og Adidas.

Regndråpene fortsetter å følge motestrømmen. Vetements har allerede solgt ut sine XXL-regnfrakker med flashende logoer. I tillegg har svenske Jonny Johanson designet den anerkjente regnfrakken, signert Acne Studios i nakken. Det er ingen tvil i hvor de har hentet inspirasjon fra – den nordiske, våte høsten.