Kleskoden er kanskje løst, vertinnegaven er kjøpt inn og maten omstendig laget. Det eneste som mangler er den gode samtalen – kjernen til et vellykket selskap – enten man er gjest eller vert. Her er nok et minefelt av tabber man kan begå. Er du forberedt til en hel aften under ordets makt?

 

Teori:

julebordet-smoking-samtalen

Smoking: Morris tuxedo 6 999,- fra Follestad. Skjorte: New York Tailor Fit 1 200,-. fra Riccovero. Glass: Fredrik Bagger 399,-, Karaffel: 1 199,- fra Cornelias Hus. Sjokoladebjørn: 200g, 129,- fra Lindt. Bøker: Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon 250,-, Åsne Seierstad, To Søstre 399,- fra Tanum. La Perla 2 475,-, Truse: La Perla 1 480,- fra Det Lille Under. Hårspray: Redken 279,- fra Adam & Eva. Parfyme: Prada Candy 1 100,- fra Kicks. Topp: Aphru Marna 1 800,- fra Aphru. Kjole: Rodebejer 3 300,- fra Svean. Glass: Fredrik Bagger 499,- fra Cornelias Hus.

Les deg opp. I en travel hverdag der sosiale medieplattformer har tatt en betydelig del av redaktørrollen, er det desto viktigere å lese nyheter. Avisen som den het i gamledager. Her finner du fremdeles en rekke nyheter som kan sikre deg rett til ordet under familieselskapet.

Tidens ånd. Hold deg oppdatert på kulturelle tilstelninger som kunst, opera, teater og skjønnlitteratur. En god start vil være å besøke din lokale bokhandel etter jobb. Myten om at vi har sluttet å lese er slått død, om du vil være en bidragsyter under samtalen stiller du sterkt med siste populærkulturelle verk på nattbordet.

Teknologiske nyvinninger. Skaff et overblikk over neste populære «duppedings» som kommer ut på markedet. Den vil garantert være en del av samtaleemnet. Kulturell kapital eller ikke. Teknologien har kommet for å bli.

Skikk & Bruk har alltid blitt brukt som et sosialt glidemiddel i selskapslivet. Om du ikke vil forbli en hemsko under middagsselskapet vil også Cappelens Forlags konversasjonsleksikon hjelpe deg langt på vei.

Cappelens Forslags konversasjonsleksikon, Bok, 250-, Tanum

Cornelias Hus, Karaffel, 1 199,-, Cornelias Hus

Morris, Mike smoking, 6 999,-, Follestad

Lars Kepler, Kaninjegeren, 399-, Tanum

 

Praksis:

julebordet-cocktail-kjole

Kjole: Gestuz 1 200,- fra Kiman Woman. Glass: Fredrik Bagger 499,-, Bolle: Bowl 1, 299,- fra Cornelias Hus. Sjokolade: Kuler 42,- per kg, Santa Claus: 200g, 129,- fra Lindt. Roser: 10 stk 159,- fra Floriss. Bøker: Lars Kepler, Kaninjegeren 399,-, Lonely Planet's Ultimate Travelist, 329,- fra Tanum

Åpningen. Start med et spørsmål, ikke med «jeg». Sørg for at spørsmålet krever mer enn et «ja» eller «nei».

Øyekontakt. Enhver samtale krever en tilstedeværelse som overgår ordene som kommer ut av munnen din. Et stødig blikk kan føre samtalen i riktig retning. Din retning.

Alkohol. Selv om mange vil hevde at Skikk & Bruk, sosiale normer og anstendig høflighet er smøremiddelet i ethvert samfunn, vet vi alle på bunnen at det er alkoholen som gjelder når teoriene skal utvøes i praksis.

Fysisk kontakt skal unngås. Du vet aldri hva som skjuler seg i det indre følelseslivet til samtalepartneren din.

Lonely Planet's Ultimate Travelist, 329,-, Tanum

Bowl 1, Bolle, 299,-, Cornelias Hus

Gestuz, Kjole, 1 200.-, Kiman Woman

Guerlain Paris, Shalimar 50ml, 965,-, Kicks

Guerlain Paris, Shalimar 50ml, 965,-, Kicks