Julesesongen byr på mange festligheter. Rundt hvert hjørne møter en ny sammenkomst enten med kollegaer, familie eller venner. Det er ikke bare vertinnens oppgave å sørge for at juleselskapet blir en suksess. Gjesten spiller en like viktig rolle. Men det er ikke alle som er like klar over hva som utgjør god gjest. Det gjør heldigvis den perfekte gjesten.

Skikk og bruk er menneskenes sosiale glidemiddel.
Skikk & Bruk
julebordet-gave

Kjole: Japaneese bloom 2199,- fra byTiMO. Sko: 2995,- fra Enzo Poli. Hvite roser: 10stk 159,- fra Floriss. Duftlys: Voluspa 449,- og gavepair 49,- fra Cornelias Hus. Bok: Wonderplants 439,- fra Tanum. Konfekt: 399,- fra Lindt. Parfyme: Marc Jacobs 595,- fra Kicks.

Enzo Poli, Pumps, 2 995,-, Enzo Poli

byTiMO, Japaneese Bloom kjole, 1 799 ,-, byTiMO

Voluspa, Duftlys, 449,-, Cornelias Hus

Marc Jacobs, Decadence 30ml, 595,-, Kicks

Marc Jacobs, Decadence 30ml, 595,-, Kicks

Uskrevne regler: Den perfekte gjesten vet at man alltid skal ha meg seg en liten gave til selskapets vertinne. Han mener at en blomsterkvast alltid er på sin plass, men gaven trenger ikke å være fra planteriket. En mer personlig gave er enda bedre. Om man kommer på godfot med vertinnen, blir man kanskje også invitert igjen til neste år. Den perfekte gjesten vurderer vertinnenes interesser for å finne en passende gave. Han konkluderer med at konfekt alltid er en vinner. Men hva med skoene? Kan han trampe rundt på den nylagte parketten selv om kona tar av seg stilletthælene?

 

julebordet-vin-dekke-bord

Bestikk: House Doctor gull 89,- per del, Rødvinsglass: Fredrik Bagger 499,-, Vannglass: Tine K Home 99,-, Tallerken: 369,- fra Cornelias Hus. Konfekt: Diva 149,- fra Lindt. Bok: Norges beste vinkjøp 29,- fra Tanum.

Norges beste vinkjøp, Bok, 299,- Tanum

Diva, Konfekt, 149,-, Lindt

Cornelias Hus, julekuler, 199,-, Cornelias Hus

House Doctor, bestikk, 89,-, Cornelias Hus

Kotyme: Den perfekte gjesten ankommer juleselskapet til avtalt tid. Verken før, eller etter klokkeslaget. Han vet at det er bedre at gjestene venter på maten, enn at maten venter på gjestene. Jakken gir han pent til vertinnen, mens han nonchalant gir fra seg et enkelt kompliment: «Så fint det ble». En betryggende kommentar til hustandens seneste oppgradering. Han skryter av det han får servert, uansett hva som ligger på tallerkenen. Han kan kjenne på smaken at vertinnen var stresset før hun ankom med de ihjel-kokte potetene.

Mobiltelefonen ligger godt plantet i dresslommen – Wordfeud og Tinder får vente. Det gjelder Snapchat også. Selv om all empiri skulle tilsi at det er vanlig kotyme å ta et bilde av maten, for å så dele det med alle venner og bekjente på sosiale medier, har ikke dette blitt en juletradisjon – enda. Ikke står det i Skikk & Bruk heller.

Den perfekte gjesten skåler med bordkavaleren. Dessverre ble han litt for ivrig – halve vinglasset ligger malt ut over den hvite duken. Selvfølgelig takler den perfekte gjesten dette godt: Han beklager, heller på litt salt og lar vertinnen hente noe å tørke med, mens han unngår å være i veien. Var denne uvørne skålingen kanskje et tegn på at festen er over? Husk: Den perfekte gjesten kommer aldri for tidlig, men vet når det er rett tid til å takke for seg.