I tradisjonen tro, samles kjent- og ukjent familie rundt spisebordet. Fjerne slektninger, avmålte tenåringer og tremeninger hvis navn du aldri har tatt deg bryet med å lære deg. Gjennom julemaratonet blir du stadig forundret over ditt eget kjøtt og blod. Kjenner du igjen noen av disse?

Tenåringen (15).
Klasseløs, lavt utdannet tronarving. Tross den korte fartstiden har tenåringen allerede utviklet et sterkt eierskap til julefeiringen. Gamle tradisjoner må blankt vike plass for den nye generasjonens tankesett. Kall det gjerne et paradigmeskifte i et lite univers, hvis tenåringen er i sentrum. Verken ribbe, lutefisk eller pinnekjøtt er godt nok. Om hun er ferdig med veganer-perioden, kan hun til nøds ta til takke med ny-nordisk cusine dandert etter gourmandens standard. Bildet av juleferingen synes å ha blitt forvrengt gjennom perfekte fortellinger i glossy motemagasiner. Det som tidligere var en søt og naiv ønskeliste har snarere blitt en tydelig beordring fra husstandens øverste kommandant. Levering 24. desember. Julenissen finnes ikke lenger.

jul-karikatur-teenager

Goggles: Oakley 1 380,- fra Krogh Optikk.Bok: Dior new Look 1 099,- fra YME. Veske: Versace 6 500,- fra Trent & Trent. Sminkebag: 89,-, Sminkepalett: 280,- fra Kicks. Neglelakk: Orly 179,- per stk fra Lakkbar. Krølltang: 712,- fra Adam & Eva.

Smahbox, Sminkesett, 280,-, Kicks

Smahbox, Leppestift, 180,-, Kicks

Dior, New Looks, 1 099-, YME

Versace Collection, Veske, 6 500-, Trent & Trent

 

Fjern slektning (hemmelig alder).
Bereist overklasse. Har knapt satt sine ben på norsk jord siden moren hennes tok henne med på en dannelsesreise til Paris en gang på 1960-tallet. Siden den tid har den korte flyturen blitt byttet ut med store gårder og obskure villaer med unge elskere på eksotiske destinasjoner. Noen år i Sør Afrika, et lengre opphold langs den franske rivieraen før hun uventet traff likesinnede med helt ulik bakgrunn, politiske meninger og økonomisk kapital i Goa, India.

Om det skulle skorte på mangel på rot til virkeligheten, kompenserer hun med utsøkte ferdigheter i selskapslivet. Revitaliseringen av den Oslos mest unike handelsdestinasjon – klart hun har hørt om det! Maeemo? Der spiste hun lenge før det het Maeemo. Selv om hun deltar sporadisk på den årlige familiefeiringen betyr det ikke at hun ikke tar en to-dagers tur til hjembyen om det er en interessant bankett. Det eneste som ser ut til å ha unsluppet radaren er røykeloven fra 2002. Fremdeles krever hun en pakke franske sigaretter og et askebeger av marmor under middagen.

jul-tante-pose-karikatur

Svart kjole: 2 999,- fra Phase Eight. Mønstret kjole: 1 799,- fra byTiMO. Bøker: Wine trails 349,- og The Art Of Travel 149,- fra Tanum. Glasskule: Ballerina 149,- og julekuler: 49,- fra Cornelias Hus. rmbånd: Nialaya 6 210,-, Perlekjede: 35 500,-, Diamantkjede: 88 000,-, Ringer: Fra 3 600,- til 1 49 000,- fra Heyerdahl.

Heyerdahl, Perlekjedet, 35 500,-, Heyerdahl

Carven, Jaquard, 4 200-, Svean

byTiMO, Heartbeats kjole, 1 799 ,-, byTiMO

Alain De Botton, The art of travel, 149,-, Tanum

 

Familiefar (55).
Høyt utdannet barnehageassistent. Oppsynsmann på fotballen, tillitsvalgt i festkomiteen og fremst i bresjen for skolekorpsets årlige loppemarked. Har vært selvskreven julenisse på den årlige juletrefesten i snart 20 år. Familiefaren har en overdrevent kjærlighet juleferiringen og dyrker den sesongbaserte hobbyen til det fulleste: Pakking av julegaver, baking av jule-pepperkaker, koking av julegrøt, julekort, pynting av juletre og synging av julesanger. Ikke minst lyse opp hele gaten med et arsenal av julebelysning. Les: Når hele Villaveien blinker som en asiatisk storby av julebelysning, vet alle at det snart er jul om 2 måneder.

jul-karikatur-far

Hvit skjorte: Tiger 1299,-, Rutete skjorte: Ralph Lauren 1099,-, Rødt silkeslips: Boss 799,-, fra Follestad. Burgunder slips: 599,- fra Riccovero. Klokke: Tag Heuer 29 900,- fra Bjerke. Julegavepapir: 49,- fra Tanum. Briller: Boss 2 724,- fra Krogh Optikk. Plante: Picea 79,- og potte 179,- fra Floriss. Sjokolade: Bamse 100g 59,-, 200g 129,-, Santa Claus 200g 129,- fra Lindt.

Ralph Lauren, Gingham Skjorte, 1 099,-, Follestad

Hugo Boss, Briller, 2 724.-, Krogh Optikk

Tag Heuer. Carrera, 29..900 ,-, Bjerke

Hugo Boss, Slips, 799,-, Follestad