Den franske matfilosofen Jean-Anthelme Brillat-Savarin påpekte en viktig ting: «Å invitere en person på middag innebærer at man sørger for hans tilfredshet så lenge han er under ditt tak». En vertinne skal nemlig ikke bare stå for matlagingen, en god vertinne skal også sørge for gjestenes ve og vel under hele selskapet. Svetteperlene har begynt å piple helt øverst i pannebrasken.

 

julebordet-tallerken-dekke-bordet

Glass: Fredrik Bagger 2 stk, 499,-, Bestikk: House Doctor 89,-, Tallerken: Nordic sand 169,-, Servietter: New Linen Look 199,-, Julekuler: 129 - 199,- fra Cornelias Hus. Bøker: The Monocle guide to drinking and dining 449 ,-, Toppen Bech Skikk & Bruk 399,-, Bordkort: 49,- fra Tanum

The Monocle guide to drinking and dining, 449,-, Tanum

House Doctor, bestikk, 89,-, Cornelias Hus

Fredrik Bagger, Crisby Red glass, 499,-, Cornelias Hus

Toppen Bech, Skikk & Bruk 399,-, Tanum

Skikk og bruk: Bestikket er pusset. Julevasken er gjort. Julepynten er på plass. Før gjestene ankommer løper hun rundt bordet for å få orden på bordplasseringen. Fortengte minner om mislykkede julemiddager, hvis arveoppgjør og boligrente preget samtaleemnet vekkes til live. Her gjelder det å tråkke forsiktig. Hvor skal hun egentlig plassere «tante pose»? Ingen vil vel høre denne korpsturen til Munich i 1997 en gang til. Barnebordet? Det sies at det kun er barn og fulle mennesker som forteller sannheten.

Uansett hvordan man løser dette, vanker det en potensiell katastrofe.Dessuten følger hun «skikk og bruk», slik foreldrene har gjort i generasjoner. Barna sitter sammen med de voksne. Hun prøver å huske hvor de forskjellige glassene skal stå, hvor mange kniver og gafler som trengs og tenner stearinlysene. Mens potetene fosskoker, ringer det på døren.

 

julebordet-brettspill

Sjokolade: Lindt, Teddy 500g 449,-, Lindt Teddy 200g 129,-, Lindt Teddy 100g 59,-, Lindt Santa Claus 200g 129,-, Lindt sjokoladekuler 49,- per kg. Genser: Sfmoby 1 000,-, Bolle: Bowl 1 299,-.fra Cornelias Hus. Brettspill: Bezzerwizzer 849,- fra Tanum. Plante: Picea 79, Potte: 169,- fra Floriss.

Bezzerwizzer, Brettspill, 849-, Tanum

Bowl, Bolle, 299,-, Cornelias Hus

Sfmoby, Genser, 1 000,-, Cornelias Hus

Thea cup, 139,-, Cornelias Hus

Dinner and a show: Gjestene ankommer. Nå starter den virkelige jobben for vertinnen. Ikke nok med at middagen skal bli servert, når maten er fortært må også hun stå for at stemningen holder seg oppe. Mens hun løper frem og tilbake til kjøkkenet må hun passe på og slå an en hyggelig samtale med hver eneste inviterte. Vertinnen rydder og rydder, men likevel blir det bare mer rot. Rødvin, kaffe og akevitt drikkes om hverandre.

Barna leker, men hva med «tante pose»? Har hun fått fortalt om korpsturen til Munich enda? Rundt stuebordet er det mutters stille. Ikke en gang så mye som noen fraser om boligpriser eller arveoppgjør. Ingen korpstur. Kun noen tomme blikk på fremste rad. Vertinnen har glemt å underholde. Heldigvis er husstanden godt armert med brettspill. I år ble det «Besserwisser». Det kan alle forholde seg til. Mens hun står med oppvasken hører hun stolene skyve på seg. Endelig er det over… for i år.