Det startet så godt. En lang og rolig høst, som bød på rutiner med jevn trening og et sunt kosthold. En vinner på treningssenteret: Pulsklokke, en elegant jakke av tekniske materialer og tilhørende løpetights. Livet var i full galopp mot et regime som ledet til et bedre «jeg». Så kom julestria. Et rebusløp fra butikk til butikk, julebord og julelunsjer. Medisterkaker, ribbesvor og pinnekjøtt lå på tallerkenen i sitt eget fett og ventet.

Det raknet i sømmene.

Kjolene som var møysommelig kjøpt inn for årets anledninger ble mindre og mindre for hver dag. Det var først under romjulens siste fest en vennlig påminnelse fra favorittkjolen avslørte kroppens tilstand. Kjolen hadde raknet i sømmen. Heldigvis var det ikke mer enn noen dager før julen var over. På nyåret kunne du finne tilbake til et «galopperende jeg».

trening-i -julen

Sko: Adidas Y3, 1 999,- fra YME. Treningsjakke (gul): Nike, Gyakusou, 1 599,- fra YME. Treningsjakke (svart): Nike, Gyakusou, 1 599,- fra YME. Treningsbukser: Nike, Gyakusou, 1 799,- fra YME. Tights: Adidas Y3, 1 999,- fra YME. Boblejakke: Nike, Gyakusou, 2 199,- fra YME. Bøker: "Løpe - det enkleste er ofte det beste", 349,- fra Tanum. "Å løpe eller dø", 299,- fra Tanum. "Sunnhet på ordet", 349,- fra Tanum.

Noen fakta om julemåltidet:

På 1000-tallet startet nordmenn å feire jul, en norrøn offerfest som falt under det nordiske jólablótet.

På 1800-tallet var julemåltidets tidspunkt styrt av «fjøstiden». Derfor valgte noen å spise på formiddagen «før fjøstiden», mens andre spiste en sen middag «etter fjøstiden».

Fett har alltid vært forbundet med luksus. Tidligere var det tradisjon for å legge et stykke fet fisk på rømmegrøten.

Nissens julegrøt blir fremdeles servert på trappen av om lag 350 000 huststander i Norge hvert år.

I 2015 ble det omsatt 6 500 tonn ribbe, 2 750 tonn pinnekjøtt og 1900 tonn julepølse fra butikker i Norge.

Én julemiddag med pinnekjøtt tilsvarer omtrent 1620 kcal. Det krever gjennomsnittlig 5,5 timers rolig gange eller 2,5 timer med lett jogging for å forbrenne måltidet.

200 000 norske mennesker spiser Grandiosa på julaften hvert år.

Nike, Gyakusou packable jacket, 1 599,-, YME

Nike, Gyakusou zip off jakke, 2 199,-, YME

Kari Uglem og Nina Hanssen, Løpe, 349,-, Tanum

Adidas Y3, tights, 1 999,-, YME

Kilder: Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Nortura, Omnibus, Ipsos MMI, UiT.