Festsesongen er godt i gang. Striglede dressjakker, slips og blanke sko. I sentrum på den velkledde mannen hviler skjorten. Den dekker halvparten av kroppen og er nøkkelen til et vellykket antrekk. Er den lang nok i ermene? Riktig innsving ved magen? Ikke minst – har du valgt riktig krage for anledningen?

 

Button down

En collage med Pul Newman og Nick Wooster som går kledd med button down skjorte

Det amerikanske stilikonet Paul Newman er kjent for å alltid bruke den robuste Button down skjorten. Ofte sammen med et grenadin slips, som på 1960-tallet var et gågalt valg. Her under innspillingen av "The Drowning Pool". Foto: Getty Images.

Button down skjorten har tronet på toppen av hegemoniet de siste årene. Kanskje fordi den har et sportslig uttrykk og kan brukes til alt? Det sies at skjorten ble lansert til å brukes på hesteryggen. Især Ivy League-studentene, som spilte polo iført skjorten, for ikke å bli forstyrret av flagrende snipper, skal ha en stor del av æren til Button down skjortens popularitet. Grunnet aktivt bruk, sies skjorten å være en av de minst formelle. Det robuste Oxford materialet er ofte kombinert med skjorter som har knapper på snippen. Skjorten kan brukes med- og uten slips. Den uformelle varianten har blitt sett på kjente menn som J.F. Kennedy, Paul Newman og Tom Wolfe siden 1960-tallet. De fleste velger å benytte seg av de små knappene på snippen, bortsett fra forfatteren Tom Wolfe som har gjort det til sin egen signatur å bære Button down skjorten ukneppet.

Slipsknute: Four-in-hand eller Prince Albert knuten passer godt på grunn av skjortens smale åpning.

Slipsvalg: Smale slips av tynne stoffer som silke og merino ull passer den smale åpningen.

Schnaydermans, Oxford One shirt, 1 200,-, SVEAN

Schnaydermans, Oxford One shirt, 1 200,-, SVEAN

Morris, Douglas Leisure shirt, 1 299,-, Follestad

Morris, Douglas Leisure shirt, 1 299,-, Follestad

Ralph Lauren, Gingham Skjorte, 1 099,-, Follestad

Morris, Douglas Leisure shirt, 1 299,-, Follestad

Morris, Douglas Leisure shirt, 1 299,-, Follestad

 

 

Spread collar

Collage av spread collar skjorter

Fiat-kongen Gianni Agnelli var kjent som et stilikon helt frem til han døde i 2003. Den brede spredningen på skjortekragen er en av hans mest kjente signaturer i klesveien. Foto: Getty Images.

Det sies at: ”En mann iført en spread collar, er selvsikker nok til å vite hva han går med”. Kragen gjør nemlig noe med ansiktsformen, og uttrykket forandres enten man er smal eller fyldig i ansiktet. Dette er en av de mest formelle kragene, og er etter reglene anpasset forretningslivet. Den brede kragen stammer opprinnelig fra Italia, men har fått et godt fotfeste blant universelle dandier. Nå blir den brukt til både fest, jobb og hverdag. Til og med uten slips. Kragen gjør at oppmerksomheten rettes mot den øvre delen av plagget. Den brede vinkelen på snippene åpner for tykkere knuter og tykkere materialer.

Slipsknute: Windsor og Prince Albert i tykkere materialer.

Slipsvalg: Lange brede slips i tykke stoffer som ull og grenadin passer godt til den brede krageåpningen.

Orian, cw91, 1 399,-, Follestad

Orian, cw91, 1 399,-, Follestad

Eton, Slim lysblå, 1 499,-, Follestad

Eton, Slim lysblå, 1 499,-, Follestad

Morris, skjorte, 1 799,-, Follestad

Cavour, Novou Polar, 1 699,-, Follestad

Cavour, Novou Polar, 1 699,-, Follestad

 

 

Pointed collar

Cary Grant i en collage om pointed collar skjorter

Skuespilleren Cary Grant forførte en hel verden med klassiske påkledninger i filmen "To Catch a Thief" i 1955. Klesstilen var klassisk amerikansk og rollene franske og nochalante.

Den mest tradisjonelle kragen kalles pointed collar, eller ’American collar’ – og brukes av ca 90 prosent av alle menn. Ikke overraskende stammer kragene fra militæret. Kragene er smalere, noe som gjør at snippene er nærmere hverandre. Det sies også at denne type krage passer menn med et rundt ansikt. Snippene peker rett nedover og får ansiktet til å se smalere ut, noe som mest sannsynlig vil gagne vedkommende. Har man et smalt ansikt, vil kragene gjøre ansiktet enda smalere – noe som ikke alltid er like flatterende. Velg derfor en pointed collar med omhu.

Slipsknute: Four-in-hand passer godt om man ikke vil skille seg for mye ut. Om man ønsker at slipset skal stikke litt fra kragen, passer en Prince Albert knute.

Slipsvalg: Konservative slips i tynnere materialer som slike og merino ull.

Eton, Contemporary lys blå, 1 599,-, Follestad

Eton, Contemporary lys blå, 1 599,-, Follestad

Riccovero, London, 1 200,-, Riccovero

Riccovero, London, 1 200,-, Riccovero

Eton, Slim brun, 1 699,-, Follestad

Eton, Slim brun, 1 699,-, Follestad

Eton, Slim, 1 399,-, Follestad

Eton, Slim, 1 399,-, Follestad