Madeleine Holth (26) har det siste året gjort seg bemerket med publiserte saker i internasjonale nettmagasiner som VICE og Highsnobiety. Hun har vært avbildet på Vogue sine nettsider – og er en selvskreven gjest til spalten, OsloStil. Ikke bare har hun et unikt øye for mote og trender. Hun er også aktuell med en samarbeidskolleksjon sammen med det norske merket Aùma, som viser under Oslo Runway neste uke.

Jeg har en stor forkjærlighet til asiatisk tekstilhistorie og sneakers.
Madeleine Holth

Stilen min vil jeg beskrive som en blanding av alt som inspirerer meg. Jeg har en stor forkjærlighet til asiatisk tekstilhistorie, men elsker også sportstøy og sneakers. Jeg blander gjerne en sporty stil med plagg fra merker som Comme des Garcons eller Margiela.

Jeg bruker ikke klær for å signalisere noe spesifikt, men heller for å fremme den identiteten jeg allerede har. Det er viktig for meg å være komfortabel i hva jeg har på meg, og jeg vil at de rundt meg skal tenke at jeg alltid ser ut som Madeleiene.

Det er ingen forskjell på hvordan jeg kler meg på jobb til hva jeg bruker på fritiden. Jeg har ikke en jobb med en streng restriktiv kleskode, og derfor kan jeg kle meg likt enten det er en vanlig søndag eller en spesiell høytid. Det passer meg derfor ekstremt bra at hoodies og sweatshirt er i motebildet før øyeblikket. Om man ser femten år tilbake var det nesten ingen komfortable sportsklær å se catwalken.

Bilde av Madeleine Holth i gul jakke

Klassisk litteratur og kunst inspirerer meg. Jeg er journalist og skribent i bunnen av alt, enten det omhandler mote eller noe annet. Jeg har alltid en bok som jeg leser, og jeg skriver i notisboken min når jeg får sjansen. Målet er å prøve å holde på verdien av å skrive hver dag.

Hvis jeg skulle bodd et annet sted og levd i en annen epoke ville jeg valgt Japan på 80-tallet. Dette var tiden hvor Comme des Garcons begynte å få oppmerksomhet, og hvor hele den avantgarde verdenen ble en stor del av det japanske markedet. Det må ha vært noe helt spesielt å bo i en så stor by som florerte med kreativ energi.

Mitt favorittplagg i garderoben er den kjolen jeg har på meg i dag. Den er fra Comme des Garcons i 2011, og jeg brukte tre år på å spare til den. Kjolen er fra en av mine yndlingskolleksjoner, og da jeg fant den i min størrelse så var det ingen spørsmål om jeg skulle ha den eller ikke.

Det siste jeg kjøpte var en veske fra Margiela. Jeg bruker egentlig ikke vesker, så det var litt stort for meg å investere i denne.

Det siste jeg kvittet meg med var en kjole i fleece, som jeg i ettertid ikke skjønner hvorfor jeg kastet. Det kommer jo anledninger hvor jeg kan trenge en kjole, og da er det greit å ha noe som er i et komfortabelt materiale.

Jeg føler meg mest hjemme på et bibliotek. Jeg er ganske rolig av natur, og liker tanken på at jeg er omgitt av litteratur og kreative mennesker i et fredelig miljø. Hadde jeg studert til å bli bibliotekar tror jeg at jeg hadde vært like lykkelig som i dag.

Det nærmeste jeg kommer en kulturell opplevelse nå nylig, er verkene til Marcel Proust. Å dekke verkene hans er slitsomt: det er tung litteratur og mange verk. Jeg håper de kan hjelpe meg å sette ting i perspektiv med tanke på hvordan jeg skriver og mitt eget språk.

Hvis jeg fikk en ekstra time i døgnet ville jeg brukt den til å ta mer vare på meg selv. Jeg blir ofte sittende i mange timer å skrive hvis jeg først er i en god rytme, og skulle gjerne satt av litt tid til å sove, lage mat, trene, og ta vare på kroppen min.

Timberland, Boots, 1 999,-, Timberland

Helmut Lang, Eau De Cologne, 1 899,-, YME

Helmut Lang, Eau De Cologne, 1 899,-, YME

Nike, Gyakusou packable jacket, 1 599,-, YME

Adidas Y3, sko, 3 499,-, YME