På Wikipedia finnes en liste over sanger som hyller Paris, og vi har regnet oss til at det er pluss minus 1 500 sanger på den listen. London har også en slik liste, og det var så mange at vi ikke orket telle dem. Selv Stockholm har en slik liste, om enn det bare er 95 sanger på den. Men, hva med byen vår?

Oslo, her reflektert i vinduene fra Den Norske Opera & Ballett. Foto: Santi Visalli / Getty Images

Til vår skuffelse har vi ikke funnet noen egen slik liste for Oslo. I det minste er det ingen av det omfang vi mener Oslo fortjener. Derfor har vi nå gjort en liten jobb selv, og starter her med ti utvalgte sanger som må, bør og skal være på en slik liste.

Så håper vi at musikere og artister som bor, jobber og elsker byen tar utfordringen og skaper flere hyllester som kan inn på denne listen. Her er vår liste med ti utvalgte, til å starte det hele:

Jokke og Valentinerne – Her Kommer Vintern
Vi starter med noe som kanskje ikke hører hjemme som en ren Oslo-låt, men likevel: Joachim Nielsen er Oslorockeren og rebellen mer enn noen annen. Han skrev denne låta som en protest mot sommeren, ikke som en hyllest til vinteren (slik mange har tolket det).

Bigbang – Girl In Oslo
Det er ikke mulig å komme unna denne signaturlåta til Bigbang, som også beskrives som en moderne klassiker innen genren kjærlighetslåter. Dette er låta som alltid løfter en fest.

Don Martin – Nilsen
Don Martin er en av pionerene for hip hop i Oslo, også kjent fra Gatas Parlament. Denne låta er en hyllest til både Rudolf og Lillebjørn, og en poetisk beskrivelse og kjærlighetserklæring til hele Oslo.

Dette bildet ble tatt 25. juli 2011 og viser noe av det vakre med Oslo, med kjærlighet, tilgivelse, samhold, og respekt for ulikheter. Mangfoldet er et sterkt kjennetegn ved Oslo, som også Lillebjørn Nilsen er en sterk eksponent for. Foto: Paula Bronstein / Staff / Getty Images

Lillebjørn Nilsen – God Natt Oslo
Da er det naturlig at vi følge på med han som regnes som hele Oslos visesanger. Vi kunne gjerne nevnt «Alexander Kiellands Plass» her, men valget faller på sangen som også har blitt en signaturlåt for manges kjærlighet til byen.

Maya Vik – Oslo Knows
Det er i disse dager fem år siden den tidligere Montée-bassisten debuterte og raskt ble løftet opp av it-folka i byen. Denne låta var hit-låten, og videoen ble regissert av Pål Laukli. Vi er litt usikre på om hun har ridd siden.

Susanne Sundfør – Trust Me
Denne har egentelig overhodet ingenting her å gjøre, med mindre du tenker som oss at Susanne Sundfør gjør Oslo vakrere, at «Ten Love Songs» er et fantastisk album, og at «Trust Me» er den vakreste av alle låtene. Nettopp. Da har vi den med her, da.

Little Hands Of Asphalt – Oslo
Little Hands of Asphalt var soloprosjektet til Sjur Lyseid, og singelen «Oslo» slo virkelig an da det kom ut i 2009. Det er en rolig, klassisk låt, som virkelig fortjener en plass på lista vår.

Sigbjørn Obstfelder var den store Kristiania-dikteren. Her er han portrettert av Edvard Munch i 1896, tre år etter at han skrev diktet "Jeg ser". Foto: Universal History Archive/UIG via Getty Images

Rudolf Nilsen – Storbynatt
I 1973 spilte en rekke artister inn et album med sanger basert på Rudolf Nilsens diktsamling «På stengrunn». «Storbynatt» er kanskje den vakreste Oslovisen, der Lars Klevestrand laget melodien og synger en sår og vakker hyllest til Oslo. Fred Åkerström falt for sangen og ga den selv ut på sitt album «Sjöfolk & Landkrabbor» i 1978.

Nora Brockstedt – Når Lysene Tennes På Karl Johan
I 1990 ga hun ut albumet «Hilsen Nora», der sangen «A Nightingale Sang In Berkeley Square» hadde fått en vakker tekst av hennes mann, Arne Riis. Hver jul åpner denne sangen isshowet i Spikersuppa, her sunget av Tiril Heide-Steen.

Sigbjørn Obstfelder – Jeg ser
I 1893 skrev Obstfelder et vakkert dikt om det å oppleve byen, himmelen, folkene. Og i 1988 gikk Oslopoeten Jan Erik Vold i studio i Paris, sammen med blant annet Chet Baker. De spilte inn denne, på albumet «Blåmann, Blåmann» kort tid før Chet Baker døde.

De åtte første på listen over finnes også på Spotify. Derfor har vi samlet disse, sammen med noen utvalgte andre Oslosanger, på vår egen spilleliste: Låter til Oslo. Ingenting hadde gledet oss mer enn om vi kunne fylt den opp til over 100 i løpet av året. Gi oss innspill til flere på listen!

SISTE! På to dager fra 3. til 5. februar har Oslofolk bidratt til å fylle lista fra 20 til 120 sanger. En oppdatert liste på Wikipedia finner du her, og de fleste av sangene finner du på den 7 timer lange spillelisten under:

 

Hos Tanum finnes det pluss minus 568 ulike boktitler om og med Oslo. Her er tre:

Håvard Schei, Mitt Oslo - en bok om mitt og ditt liv, 349,-, Tanum

Iffit Qureshi, Oslofolk - en kjærlighetserklæring til byen, 349,-, Tanum

Bjørn Eilertsen, Per-Erik Dahlman, Espen Medbø og Vibeke Kaasi Eilertsen, Colour Oslo, 295,-, Tanum