Smalltalk, planlagt spontanitet, pinlig stillhet, fysisk berøring og forførende blikk. Den populære parringsformen utgjør et minefelt av tabber man kan begå. I en evig sosial konkurranse om å fremstå perfekt, løser Det perfekte mennesket de usnakkede kodene på hvordan man skal oppføre seg på date.

Teknologiske parringsverktøy

Internett har for lengst blitt en møteplass for kjærlighetssøkende sjeler med sans for effektivitet. Den tiden da man brukte måneder på å forføre sin kommende make med kjærlighetsbrev, gaver eller fysiske overraskelser er langt forbi. I en rask og effektiv søken etter kynisk kjærlighet holder det med «likes» og emojis. Enkle befalinger som «Du må være over 180 høy og ha god økonomi» har gjort det langt mer praktisk for de som søker den store kjærligheten. I en jungel av kuraterte skrytebilder med sportslige aktiviteter, bar overkropp og perfekte vennegjenger kan det virkelige møtet fort bli en skuffelse. Hold forventningene nede.

 • Skrytebildet. Bar overkropp på toppen av en fjelltopp, smilende ved siden av en søt valp eller en baby i armen. Den perfekte virtuelle maken forteller gjentagende ganger at han/henne er et empatisk vesen som lever et aktivt liv. Hold forventningene nede. Din kommende make er mest sannsynlig mindre pen, sporty, fremgangsrik enn på bildene.
 • Jobbtittelen. Arbeidslivet er som kjent den eneste virkelige inntektskilde til sosial status. Med kompliserte jobbtitler som Senior shop assistant og External Relations Senior Manager bekrefter den virtuelle maken ideen om det perfekte liv.
 • IRL (In Real Life). Man mestrer kanskje det effektive parringsverktøyet til fingerspissene, men det er fremdeles i virkeligheten selve daten finner sted. Som aktiv på markedet må man forvente å bruke store deler av fritiden på møter med tilfeldige fremmede. De nye teknologiske applikasjonene innen dating har gjort møtet langt mer effektivt enn det var tidligere. Det er lov til å avslutte møtet etter 20 minutter. Effektivitet er nøkkelordet.
 • Avvisingen. Man har tvunget seg gjennom noen timer med pinlig stillhet, litt smalltalk og noen planlagte spontane setninger som setter deg selv i godt lys. Allikevel ble det aldri kjærlighet ved første blikk. Det perfekte mennesket vet å avvise etter beste manerer: «Dette var veldig hyggelig, la oss gjøre dette igjen.» betyr egentlig «Takk for at du kastet bort tiden min, nå skal jeg treffe en av de andre jeg matchet med på Tinder.»
Neil Strauss, The Game, 149, Tanum

Neil Strauss, The Game, 149, Tanum

Nike SP, top, 799,-, YME

Nike SP, top, 799,-, YME

Nike SP, top, 799,-, YME

Nike SP, top, 799,-, YME

Pantagruel, Slik fungerer det: Dating, 99,-, Tanum

Pantagruel, Slik fungerer det: Dating, 99,-, Tanum

 Under fire øyne

Du har funnet deg en make, men livet i tosomheten kan kjennes ganske kjedelig etter flere år med spennende dates. Løsningen er en par-date. Det handler om akkurat det samme som en vanlig date. Man skal lytte og respondere. Men det som tidligere handlet om å forføre en annen part, er nå blitt en sosial konkurranse. Hvilket av de to parene lever det perfekte liv? I en konkurranse om å berøre hverandre mest, lage den beste desserten, skryte hverandre opp og drikke med måtehold, kåres vinneren på slutten av kvelden. Det vinnende paret blir som regel ikke invitert neste gang.

 • Valg av venner. I livet før tomsomheten handlet valget av venner om hvem man hadde det morsomst sammen med. Nå er kriteriene for hvem du skal tilbringe kvelden sammen med blitt snudd på hodet. Først og fremst må de være et par, og de må passe inn sammen med de to konkurrende personlighetene. Helst med like interesser på hver av kjønnene. Dette er et evig puslespill for par som fremdeles vil date.
 • Subtil konkurranse. Kvelden handler i stor grad om å konkurrere om det perfekte liv. Allikevel må man passe på å gjøre det med subtile handlinger. Litt berøring på kjæresten gjennom hele kvelden, pass på at det ikke blir for vulgært, gi komplimenter og fortell historier som bygger tomsomheten opp. Pass på at ingen av partnerne sparker et sleivspark mot det andre paret. Dette burde heller gjøres når de ikke er tilstede.
 • Måtehold. Edrulighet er et viktig våpen under konkurransen. Man fremstår sjeldent veldig vellykket om man snøvler.
 • Strategi. Ta med en vertinnegave. Dette er et strategisk verktøy som enkelt gir deg et forsprang i den sosiale konkurransen. Pass også på at din bedre halvdel har kledd seg like subtilt og politisk korrekt som deg selv. Man vil nødig skremme bort noen.
Lindt, Pralines Du Confiseur, 699,-, Lindt

Lindt, Pralines Du Confiseur, 699,-, Lindt

Lakrids, Love burgund, 129,-, Floriss

Lakrids, Love burgund, 129,-, Floriss

Floriss, bukett, 599,-, vase, 249,-, Floriss

Floriss, bukett, 599,-, vase, 249,-, Floriss

Simone De Beauvoir, Det annet kjønn, 229,-, Tanum

Simone De Beauvoir, Det annet kjønn, 229,-, Tanum

Foreldredate

Henting i barnehage, foreldremøter, overtid og konstant oppussing av redet. Jo lenger inn i tomsomheten man går – jo mindre fritid får man. Dating føles som et vagt minne om noe man gjorde som tenåring. Allikevel har dating fremdeles en viktig rolle. Endelig trenger man ikke å skryte lenger, forførelsen ble gjort for flere år siden og eventuelle feil og mangler har kommet til syne for lenge siden. Man kan slappe av. Foreldredaten fungerer i praksis like mye som en kortreist ferie for begge parter. «Skål da vennen».

 • Feriefølelsen. Book et hotellrom eller reis til en destinasjon som minner om alt annet enn det hverdagslige redet fullt av hverdagslige gjøremål. Styr unna snakk om renter, boliglån, oppussing eller andre temaer som kan ha stjålet forelskelsen for flere år siden.
 • Søvn. Husk å stille uthvilt på foreldredate. Det er lett å bli overarbeidet i hverdagslige kampen om det perfekte redet, med de perfekte barna. På date kan kampen om å ikke sovne under middagen utgjøre en trussel mot samværet.
 • Måtehold. Edrulighet er viktig for alle som er på date. Det som skiller foreldredaten i denne sammenhengen er øvelse. Mest sannsynelig er det en god stund siden man har drukket i festlige lag, derfor er det viktig å ha i bakhodet at man kanskje ikke tåler like mye som man gjorde før.
 • Fritid. Gjør en hel dag ut av daten. Del dere opp og dyrk deres egne interesser på formiddagen. Dette er en strategisk måte å ta tilbake noe av den fritiden dere har mistet gjennom årenes løp.
Lindt, Lindor Latte, 190,-, Lindt

Lindt, Lindor Latte, 190,-, Lindt

Floriss, roser, 159,-, vase, 120,-, Floriss

Floriss, roser, 159,-, vase, 120,-, Floriss

Morris Heritage, Cutaway skjorte, 1 500,-, Follestad

Morris Heritage, Cutaway skjorte, 1 500,-, Follestad

Samoilow, Kunsten å elske, 379,-, Tanum

Samoilow, Kunsten å elske, 379,-, Tanum

Alene-date

Den beste daten. Du har bestemt deg for å rømme tomsomheten til fordel for en dag med deg selv. Vandring i platebutikker, dessert til frokost, et glass champagne på Bristol eller en åpen taxitur med favoritt-pizzaen i fanget. Dette er den ultimate bekreftelsen på at du er trygg på deg selv. Ingen pinlig stillhet, ingen konkurranse eller kamp om å forføre noen andre enn deg selv. Båndet er av.

 • Resevert. Når man skal på date med seg selv er det viktig at man ikke har resevert plass spisestedet. Dette er noe av forskjellen mellom en ensom sjel og en eventyrlysten hedonist. De aller fleste spisesteder klarer å finne plass til èn person. Møt opp med selvtillit.
 • Litteratur. Det tenkende menneskets ultimate uttryksform, boken er en selskreven gjest på alene-date.
 • Måtehold. Edrulighet er viktig for alle som er på date. Når man er på alene-date er det måteholdet som skiller en normal alkoholiker fra en lykkelig hedonist. Ingen alene-date blir fullkommen om man ikke klarer å gå rett.
 • Ørepropper. Alene-daten er den eneste aktiviteten av sin art som tillater at man går med ørepropper en hel dag. Når man virkelig har bestemt seg for en alene-date, må man glemme alle sosiale konvensjoner om det isolerte flokkdyret.
Albert Camus, The Fall, 149,-, Tanum

Albert Camus, The Fall, 149,-, Tanum

Michel Houellebecq, Muligheten av en øy, 169,-, Tanum

Michel Houellebecq, Muligheten av en øy, 169,-, Tanum

Jonathan Franzen, Frihet, 149,-, Tanum

Jonathan Franzen, Frihet, 149,-, Tanum

Michel Houellebecq, Lanzarote, 100,-, Tanum

Michel Houellebecq, Lanzarote, 100,-, Tanum