Jeg blir rørt og glad over nordmenns engasjement rundt Turbandagen.
Inkquisitive

Internasjonalt blekk

Han har hatt en lidenskap til kunst og illustrasjon så lenge han kan huske. Utdannelsen falt derfor naturlig nok på kunst og illustrasjon, men jobbene i etterkant lot vente på seg. For seks år siden begynte han å publisere egne verk i sosiale medier. Så eksploderte det. 160 000 følgere på Instagram, og 20 utstillinger rundt om i verden senere finner vi Amandeep Singh, eller Inkquisitive som han er bedre kjent som, ytterst på Vippetangen i Oslo.

Det er litt som å komme ut på Papirøen i København. Det nye streetfood-konseptet Vippa (sjekk også «VippaOslo») har hentet dansk inspirasjon hjem til byen vår, og akkurat nå kunne det ikke sett bedre ut. Oslo bader i sol, og øverst på en blå lift står Inkquisitive og live-streamer fansen mens han myser mot skarpt lys og blått vann.

 

Til Turbandagen og Oslo

– Å komme til Oslo er ufattelig fett. Bare se her da!

Han slår ut med armene mens liften senkes ned til oss. Veggen på Vippa er 35 x 8 meter, sånn cirka, og vendt ut mot vannet. Med svart strek kan vi begynne å skimte det som skal bli et heldekkende kunstverk til Turbandagen og til Oslo.

– Jeg føler meg heldig som får lov til å bidra til dugnaden Turbandagen med dette verket, som by the way er den største flaten jeg noensinne har illustrert. Turbandagen er viktig, spesielt i disse dager hvor turbanen mistolkes og forbindes med noe helt annet enn det den er.

Inkquisitive er basert i London. Han er indisk-britisk og Sikh. I Oslo var han første gang i forbindelse med sin egen utstilling på The Thief i fjor. At han liker Oslo er det ingen tvil om.

– Oslo er stappfull av kultur og historie. Menneskene er vennlige og maten er fantastisk. Jeg har definitivt lyst til å tilbringe mer tid her. Spesielt her ute ved vannet får jeg mye inspirasjon, til tross for at den første kvelden ble svært våt. Det regnet så kraftig, men jeg bestemte meg for å begynne med illustrasjonen allikevel. Det endte opp med å bli en vanvittig fin opplevelse. Der sto jeg jo, søkkvåt og med en pensel og en lift som bare hadde lyst til å gi opp. At jeg i tillegg den kvelden tegnet vanndråper ble noe symbolsk og en god historie å fortelle. Jeg elsker gode historier.

Jeg liker ikke å låse meg til en viss teknikk, men jeg liker farger. Det har jeg alltid gjort.

Live-streaming og permanent tusj

– Utfordringen med en så stor vegg som den jeg har foran meg her er at den er i metall. Jeg har valgt å bruke permanent tusj i mange, mange lag blandet med akrylmaling. Ofte liker jeg å mikse farger, men i dette tilfellet synes jeg primærfarger definitivt passet best. Det popper skikkelig.

Hele verket står ferdig dagen før Turbandagen, med unntak av én essensiell detalj. Mønsteret på turbanen til portrettet. På selve Turbandagen, vil Inkquisitive tilbake i Oslo for å fullføre kunstveggen. Turbanen skal nemlig få printet til Oslo-turbanen malt på seg. Dette blir streamet live i sosiale medier på selve dagen, fra klokka 12. Og så starter det hele i Spikersuppa klokka 13, der de første vil kunne være så heldige å få et eksemplar av Oslo-turbanen.

– Hvor kult er det ikke at Oslo får sin egen turban? Og hvor fantastisk er det ikke at den blir foreviget på en 35 x 8 meters metallvegg ut mot Oslofjorden?