Edvard Munchs "Mot Skogen" (1897) er signaturbildet fra utstillingen.

Edvard Munch er en av verdens mest anerkjente billedkunstnere, og etterlot seg en rikholdig produksjon. Flere av hans bilder har ikke blitt vist ut tidligere, og 6. mai åpner en helt ny utstilling på Munch-museet på Tøyen. Munchmuseets kurator, Kari Brandtzæg, har samarbeidet med forfatteren Karl Ove Knausgård om utstillingen. Utstillingen «Mot Skogen – Knausgård om Munch» åpner 6. mai og varer til 8. oktober.

I forbindelse med utstillingen har Karl Ove Knausgård også skrevet en bok om Edvard Munch. Den heter «Så mye lengsel på så liten flate», og fredag 5. mai klokken 16 kan du møte Knausgård på Tanum for signering.

Bildet "Gammel mann med naken kvinne i fanget" (1913) danner forsiden på Knausgårds nye bok.

Utstillingen rommer over 100 malerier og 30 av Munchs grafiske verk. Flere av disse har aldri tidligere vært utstilt. Som Knausgård selv uttaler:

– Jeg ville vise ukjente bilder, ut fra forestillingen om at man da kunne se Munch som for første gang, som det han var, en maler som aldri falt til ro, og som aldri stivnet.

Karl Ove Knausgård kan du møte på signering på Tanum, fredag 5. mai klokken 16-17. (Foto: Stephen Butkus)

Flere av Edvard Munchs bilder fra utstillingen kan du i mai også få oppleve både utenfor og inne på Paleet. Utenfor vil flaggene våre være preget av flere av hans vårlige bilder, mens vi inne har valgt ut åtte av Munchs portretter.

Aase Nørregaard (1902)

Jappe Nilssen (1909)

Kvinne i grått - Sissel de Jong (1924/25)

– Vi gleder oss til samarbeidet, og håper også at dette skal føre til flere prosjekter sammen med Munch-museet, sier Paleets senterleder Øystein Aurlien.

Som en liten kuriositet kan det nevnes at Paleet og KLP er den stolte eier av Edvard Munchs «Karl Johan» fra 1885/86 (se under). I forbindelse med oppussingen av Paleet ble originalen flyttet til Munchmuseet for oppbevaring. Det skal ikke utelukkes at tiden kan være kommet for å få bildet tilbake til Paleet.

 

Les Paleets intervju med Knausgård her.

Edvard Munch, "Karl Johan" (1885/86)