Øynene står for 80 prosent av sanseinntrykkene våre. Å ville ta best mulig vare på dem er en selvfølge. Hvorfor ikke gjøre synsundersøkelsen til en vane i forbindelse med oppstarten av en ny årstid?

– Det er typisk at en kommer hjem fra ferie og merker at noe er galt. Vi bruker vanvittig mye tid foran skjerm, og det er klart øynene blir påvirket av dette. Etter en ferie hvor øynene gjerne har fått ordentlig hvile fra skjermen blir vi minnet på nettopp dette – hvor viktig det er å la øynene få en pause.

Normalt holder det å sjekke synet hvert annet år, men barn bør sjekkes en gang i året. Er du under 25 eller over 45, er det ganske vanlig at man må bytte brilleglass hvert andre år. I mellom 25 og 45 er synet imidlertid ganske stabilt.

I dagens samfunn jobber godt over halvparten av alle yrkesaktive foran dataskjerm, og to av tre trenger briller. Med dataglass ser du godt på skjermen samtidig som du kan lese arbeidsdokumentene på skrivebordet.

– Vi skal ikke mange år tilbake, før antall timer foran skjerm var mye lavere enn det er i dag. Det er viktig å ha riktig utstyr og ta seg pauser fra skjermen.

Seks sikre tegn på at du trenger databriller:

– Røde og tørre øyne som svir eller klør etter en lang dag ved dataskjermen.

– Du må myse for å fokusere på skjermen.

– Du må lene deg frem mot eller fra skjermen for å se bedre.

– Du får ofte hodepine og kan oppleve at teksten på skjermen er utydelig.

– Du merker at du får konsentrasjonsproblemer når du blir sliten.

– Du blir stiv og anspent i skuldrene og nakken mot slutten av dagen.

I en hverdag med mye fokus på skjerm er det viktig å la øynene få hvile. Løft blikket fra skjermen og se på avstand hvert tyvende minutt.

Krogh Optikk’s huskeliste for skjermarbeid:

  • Husk å blunke

  • Ta hyppige, korte pauser

  • Ha underarmsstøtte

  • Sørg for variasjon i arbeidet

  • Variér sittestillingen

  • Unngå sollys, reflekser og kontorlys. Plasser skjermen parallelt med vinduet.

  • Velg stor nok skrift

  • Flatskjerm er best

  • Anbefalt avstand til dataskjermen: 50-70 cm. Når du ser rett frem, skal du se rett over kanten på skjermen.

 

Pssst… Ifølge Arbeidsmiljøloven har alle som arbeider ved dataskjerm større deler av dagen, krav på å få dekket utgifter til synsprøve og databriller av arbeidsgiver. Dette forutsetter at du har behov for en annen brille på jobb enn den du bruker privat.

Denne høsten er det den runde formen som stikker seg ut i trendbildet. Brillene skal helst ha innfatning, og både blått, rødnyanser og transparent er i vinden.

– Vi ser at folk gjerne velger litt sprekere briller enn tidligere. Brillen fungerer i større grad som et trend-tilbehør, og bidrar til å uttrykke personlighet. Det er jo veldig moro å se. Samtidig har vi mye klassisk. Det er viktig at alle skal kunne komme hit å finne noe de liker og føler at passer til dem. Når det gjelder ansiktsform og valg av brille har vi en guide vi kan bruke som retningslinje. Når alt kommer til alt handler det om hvorvidt hver enkelt føler seg fin og seg selv som avgjør hva som kler en.