En konseptuell tilnærming

Norwegian Rain kommer fra over fjellet. Rettere sagt, Bergen. Den prisvinnende duoen Alexander Helle og T-Michael lager vanntette ytterplagg hvor stilrent design ikke går på kompromiss av funksjonalitet. Som de sier selv, det tekniske i plaggene er skjult.

Alexander Helle er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen. T-Michael er en rendyrket skredder og designer. Hans univers handler om tradisjonell skreddersøm, naturlige fibre og perfeksjonert håndverk. Sammen startet de i 2007 Norwegian Rain – et univers hvor klassisk herremote møter funksjon og Japan.

– Enten det er snakk om outwear fra Norwegian Rain, dresser fra T-Michael eller møbler fra Modern Tribute, skaper vi ting som er laget for å vare. Denne felles visjonen er grunnsteinen i alt vi gjør. På Paleet håper vi å ha skapt et rom som uttrykker nettopp det, i form av et triangel som vi jo er. En blanding av møbler, konfeksjon og regnjakker, forteller T-Michael.

Vi skaper ting som er laget for å vare. En blanding av regnjakker, møbler og konfeksjon.
T-Michael, skredder & designer

Alexander Helle lar en nypusset sko hvile på motsatt lår. Han retter på brillene og ser bort på makkeren sin. T-Michael, med sin karakteristiske hvite manke, setter på en LP. Nikker anerkjennende mens han retter på skjortekragen.

– Vi ønsker å skape begeistring, noe lokalet jo i seg selv gjør. Bloms bodega lå jo i sin tid her, et tilholdssted for datidens kunstnere. Det er mye portvin, kreativitet og historie i disse veggene, forteller han.

Jordnær atmosfære

Kunstnernes Restaurant Blom var gjennom hele 1900-tallet et yndet sted å gå ut for å spise og drikke. Lunsjene var beryktet, og det var her du skulle ta med deg dine forretningsforbindelser. Dørene til Blom ble lukket i 2003 og har stått mer eller mindre tomt siden. Helt til nå.

– Vi ønsker ikke å ta vekk noe av historien som finnes i dette lokalet, men spille videre på en narrativ og gjøre det til vårt eget. Det kan kanskje virke ”grand”, men når en trer inn i dette lokalet, og virkelig begynner å se, er det et rolig, jordnært sted fylt med norsk design og håndplukkede møbler fra hele verden.

Og, ja. La oss snakke mer om disse møblene. Eric Beugnet er mannen bak Modern Tribute. Med en forkjærlighet for skandinavisk design fra det 20’ende århundre, kjøper, restaurerer og selger han klassikere og særegne objekter med masse sjel.

– Eric er fantastisk og har en helt egen teft. Det er han som står for interiøret i flere av våre butikker, og vi er heldige som har han med på laget også her på Paleet. Det er så mange subtile detaljer gjort for hånd – med kjærlighet i disse møblene.

Møblene i butikken er med andre ord one of a kind og til salgs. Rundt om i lokalet står tungt treverk med minimalistisk form. Hyller, disk og detaljer gjort for hånd er verdt et besøk hit alene.

– Vi liker det. At møblene er til salgs. Det skaper dynamikk og gjør at lokalet alltid vil være og føles nytt. Vi er jo ikke kolleksjonsbasert i samme grad som andre brands, og vår visjon om at plagg og møbler skal vare gjenspeiles i nettopp det. Du skal bli glad i plaggene våre over tid, sier T-Michael mens hånden hans glir over benken han sitter på.

Det er så mange subtile detaljer gjort for hånd - med kjærlighet i disse møblene.
Alexander Helle om Eric Beugnet/Modern Tribute

Tradisjon og innovasjon

LP’en har stanset. Tilbake høres hardbarket bergensdialekt og en ujålete tilnærming til universet de har skapt sammen. En helnorsk butikk med internasjonale vibber. Et rolig rom med duse farger og gjennomført stil ned til fingerspissene.

– Vi har alltid latt oss inspirere av Japan. Tokyo for eksempel, en by med alt det vi er vant til, men gjort på en annen måte. Det er en konstant dynamikk som gjør at du ser ting flere enn én gang.

De snakker om craftmanship og arbeidsmoral. Om balansen mellom urgammel tradisjon og nyskapende innovasjon. For dem er Japan behagelig og visuelt, nøye og nedpå. Det er denne opplevelsen trekløveret har lyst til å gi sine gjester.

En opplevelse av kvalitet og særegenhet, skreddersøm og langvarig kjærlighet.