Jumpsuit fra iis/Kiman Woman - Dunjakke fra Ganni/YME - T-skjorte fra Gestuz/Kiman Woman - Bukse fra 2nd DAY/Kiman Woman - Taske fra Baum und Pferdgarten/Kiman Woman - Veske fra Mansur Gavriel/YME - Genser fra Samsøe & Samsøe/Kiman Woman - Skjørt fra J.W Anderson/YME - Sneakers fra Puma/YME - Jakke fra Selected Femme/Cornelias Hus

Raffinert rødskala

Helt siden 1700-tallet, da rød var den dyreste fargen å få tak i, og Louis XIV var kjent for sine scarlet-røde sko, har rødt vært en del av motebildet. Nå, i 2017, er rødt høstens største catwalk-vinner. Den modige, ikoniske og sterke fargen skal i år helst bæres lag-på-lag, og referansene trekkes heller mot raffinerte linjer enn klassisk Lolita.

Motehus som Max Mara, Givenchy og Fendi gjorde det ildrødt uten sidestykke, mens Balenciaga, Sonia Rykiel og Rochas lot crimson-magien statuere seg via tung strikk og pels mot sarte detaljer. Går du ikke for rødt fra topp til tå skal kontrastene bestå i sorte strømper og knelange skjørt med blomster. Dog er det lag-på-lag statement look’en som stikker seg mest ut som årets røde armé, hvor more aldri har vært mer more.

Max Mara - Givenchy - Fendi - Balenciaga - Sonia Rykiel - Rochas

Red has guts... Deep, strong, dramatic... A geranium red. A Goya red... to be used like gold for furnishing a house... for clothes, it is strong, like black or white.
Valentino

Røde kjoler er Valentino's signatur.

Fiesta & Pretty Woman

I følge Valentino er rødt den eneste fargen som kan konkurrere med svart og hvitt. Den første røde kjolen fra det ikoniske, italienske motehuset gjorde sin entré i 1959. En rød cocktailkjole som fikk navnet Fiesta. Helt siden den gang har rødt vært designerens trademark. Valentino Rosso. En formel bestående av 100% Magenta, 100% gult og 10% sort.

En annen som har bidratt til å gi den røde kjolen ikonisk status er Julia Roberts i kultfilmen Pretty Woman. Jepp, vi snakker selvfølgelig om opera-scenen. Marilyn Vance, filmens kostymedesigner, designet kjolen og visste hele tiden at akkurat den kjolen måtte være rød.

Studioet ønsket seg kjolen i sort, men jeg ville ha den i rødt. Diskusjonen ble så stor at vi måtte lage tre ulike versjoner, lyssette den og testfilme. Stakkars Julia måtte gjennom så mange fargetester, før jeg endelig fant akkurat riktig fargetone og klarte å overtale resten av teamet, sa Vance om prosessen.

 

Julia Roberts i Pretty Woman's mest minneverdige kjole.

Ketchup eller burgunder?

Går du for heldekkende og bold eller detaljorientert og subtil? Trekkes du mot det maskuline og boxy eller feminine og lidenskapelige? Rødt anno høsten 2017 byr på et valg. Valget om hvilken rødfarge du er. At du bør omfavne livets farge er det imidlertid ingen tvil om.

Finn en rødtone som passer din hudtype og hårfarge. Hold ellers make-up’en helt nedpå. Unngå røde lepper og dramatiske øyne, og gå for enkle primærfarger på tilbehør ellers.

Høsten hos Riccovero ser rødt.

Fiery red is a mood elevator. It can boost confidence and make you feel more in control.
Leatrice Eiseman, Pantone's Executive Director