– Nei, altså. Juletradisjoner. Jeg vet ikke helt.

Cajsa er butikksjef hos Cornelias Hus. Akkurat nå sitter hun i en sofa i butikken, omgitt av juledekorasjoner og pynt.

De gjør det hvert år. Den siste søndagen i oktober åpner de dørene til julehuset Cornelias Hus. Tradisjonen startet i butikken i Trondheim for 12 år siden og har nærmest blitt en institusjon for julestemning og adventstid.

– I år skal jeg feire norsk jul. Jeg er jo svensk, så jeg må innrømme at spesielt maten blir en stor kontrast i år. Hjemme i Sverige pleier vi å starte dagen med en skitur hvis det er snø. Så er det jo Kalle Anka (Donald Duck) på TV før det er middag. Vi er en liten familie, så det er alltid veldig rolig og intimt på julaften. Etter middag åpner vi gaver, knekker nøtter og ser på Selskapsreisen sammen. Når jeg tenker meg om har jeg visst juletradisjoner allikevel.

Cajsa ler. I år skal hun altså feire norsk jul. På en gård. ”Full pakke” som hun sier.

– De leker ikke jul, kan man si. De går all in!

Noen andre som går ”all in” er Cornelias Hus. Julestemningen er til å ta og føle på. Fra klassiske nisser til glitrende enhjørninger. Fra deres egen tolkning av Svanesjøen til en overdådig candy shop stemning Marie Antoinette hadde gått god for.

– Julen handler jo om stemning. Ta musikk for eksempel. Jeg blir så himla glad av julesanger. At man kun spiller dem én gang i året gjør det jo ekstra magisk. 

Når jeg tenker meg om har jeg visst juletradisjoner allikevel.
Cajsa, Cornelias Hus

Vi drikker kaffe. Hele verden av jul får meg til å ønske at det heller var gløgg, før jeg kommer på at det tross alt bare er begynnelsen av november. Starten på tiden som jeg skulle ønske alle opplevde på samme måte som jeg selv alltid har gjort – trygg, lys og sammen med de jeg er mest glad i.

Cajsa har funnet frem iPhonen sin. Akkurat nå blar hun seg gjennom en liste på Spotify. Julesanger, sier hun.

– Hvert år må jeg høre Beyonce med Ave Maria, Coldplay sin Christmas Lights og Michael Bublés versjon av It’s beginning to look a lot like Christmas, avslutter hun.

Magisk julestemning hos Cornelias Hus.