– Jeg feirer jo ikke en typisk vestlig jul. Jeg er fra Makedonia og familien min feirer jul på ortodoks vis. Julaften er den 24.desember for oss også, men selve julefeiringen skjer ikke før trettende dag jul, altså 6.januar. Det kommer av at den ortodokse «verden» følger den julianske kalender. 

Gordana finner frem remsen med fargenyanser som må tilfredsstille enhver. Det spenner fra nedtonet nude til knall rødt og svart. Innimellom er det hint av glitter, delikate blåtoner og rosafargene som passer uansett hudtone. Hun snakker om hvordan hun egentlig bruker julen her i Norge til å hvile. Desember er naturlig nok en av Escape’s travleste tider.

– Folk elsker rødt. Til og med de mest trofaste kundene våre, som alltid velger veldig diskrét lakk går for rødt i julen. 

 

 

Her i Norge feirer Gordana jul sammen med mannen sin. Hun beskriver det som en rolig feiring, uten ribbe på menyen.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg kan svært lite om norske matvaner i julen. Hjemmefra er jeg vant til en vegetarisk julemeny. Det er også mange som faster i forkant. 1.juledag er det imidlertid duket for en skikkelig matfest med kjøtt og masse, masse dessert. 

Hun ler mens hun filer neglene mine. Finner frem en skala av farger, fra sort med rødt glitter til mørk gammelrosa.

– En kul tolkning av årets julenegler er å lakke hver finger i ulike farger i samme skala. At det går fra mørkt til lyst, hvis du skjønner.

 

Jeg skjønner, og liker det jeg ser. Rødt er vel å bra, men jeg som omtrent alltid går for den lille sorte, synes det er moro med litt blikkfang i form av tilbehør. Årets tilbehør blir uten tvil neglene.

– Den største kontrasten mellom feiringen hjemme i Makedonia og her er vel at vi kun er to her, mannen min og meg. Han er fra Bulgaria og har sin måte å feire på. Vi feirer sånn sett julaften to ganger. Treet vårt er jeg streng på, da. Jeg liker tradisjonell julepynt i rødt, og mikser mellom litt subtilt sølv og gull. Rosa og sånt kommer aldri på mitt juletre. 

 

Det flaueste jeg visste da jeg var liten var å måtte gå ut med brød og invitere Gud til julemiddag.

Hun forteller at Baklava er en nødvendig del av julebaksten. At valnøtter og tyske julesanger er noe av det beste hun vet.

– For meg begynner julen i slutten av november. Da setter jeg på julemusikk og begynner å glede meg. Tradisjonene i familien min er nok hentet litt fra ulike steder, og tyske julesanger er blant annet noe av det vi hørte mest på da jeg var liten. Det er virkelig jul for meg. Det er også veldig vanlig at den yngste i familien må ut på trappen med et brød og invitere Gud inn til middag på julaften den 6.januar. Jeg husker jeg alltid ble så flau av å måtte gjøre det.

Neglene er ferdig og plutselig ser de velpleid ut. Gordana ber meg om å bruke olje på neglebåndene mine. De er tørre. Shellac er den mest populære julegaven, godt etterfulgt av full manikyr. I følge Gordana elsker folk å få manikyr til jul. Mens hun rydder og renser utstyret snakker hun om hvordan en av julens største begivenheter er å finne mynter i brødet. Det betyr lykke og god økonomi for det kommende året.

– Det blir vel som mandel i grøten, gjør det ikke?

Escape (by Lakkbar) har alt som trengs for å skjemme bort hender og tær, både til han og henne. En perfekt julegave til den som har alt, eller et ypperlig påskudd til å unne deg noe ekstra før årets julebord!

Les mer om Escape (by Lakkbar) her.