Vinteren har bestemt seg for å holde seg fast med jernhånd. Mellom sludd og kuldegrader finner vi gleden i fem kopper te om dagen, altfor mange ullpledd, å brenne en telyspakke i uken, og selvfølgelig med en god bok mellom hendene.

I disse dager er det spesielt én boksjanger vi nordmenn dykker ned i. Ja, vi snakker selvfølgelig om krim.

Våre utenlandske bokhandelvenner lurer alltid på hvorfor akkurat påske er en så stor høysesong for krim i Norge.
Arild, Tanum Karl Johan

Mellom grønne reoler, de ansattes tips og tusenvis av titler finner vi Arild. Vi er litt tidlig ute, og vi observerer han på avstand. Gestikulerende, smilende og imøtekommende. Han forklarer ivrig om en bok av en fransk forfatter til en kunde på jakt etter ny lektyre. Han holder fem bøker i den ene armen og plukker ned en sjette med den andre.

Han beklager selvom det ikke er noe å beklage. Det var jo vi som var tidlig ute.

 

– Det er faktisk ganske unikt for nordmenn dette med påskekrim. Våre utenlandske bokhandelvenner synes alltid det er like moro når vi snakker om hvordan hele Norge går inn i krimmodus i akkurat denne perioden. Imorgen går jo også krimfestivalen av stabelen her i Oslo, så nå er vi i skikkelig modus for å løse krimgåter, alle sammen!

Foto: Cappelen Damm, Aschehoug og Paleet

Krimfestivalen i Oslo

De siste årene har vært en gullalder for nordisk krim. Krimfestivalen ønsker å utforske dette fenomenet og sette nordisk krim inn i et internasjonalt perspektiv. Den første festivalen, som ble arrangert i 2012, ble umiddelbart en stor suksess. Avisen The Guardian har blant annet trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

Torsdag 8. mars til lørdag 10. mars er det igjen klart for Krimfestivalen i Oslo, med Tanum Karl Johan som en selvskreven arena for krimcafé med kriminelt gode samtaler med spennende forfattere:

Torsdag 8.mars kl 16:00

Møt Håkan Nesser, Mariette Lindstein og Graeme Macrea Burnet i samtale med Fredrik Wandrup

Fredag 9.mars kl 16.00

Møt Anders de la Motte, Jørgen Jæger og Karen Dionne i samtale med Fredrik Wandrup

 Se årets fullstendige program HER.

 

Foto: Cappelen Damm

Jeg har lest mye faglitteratur i psykologi og har sikkert en drøss med diagnoser selv.
Unni Lindell

Årets påskekrim

Arild leser mye krim selv. Han trekker frem Heine Bakkeid, Anders de la Motte og Peter May sine nyeste romaner som denne påskens beste leseropplevelser.

– VG kastet terningskast seks på Bakkeid’s Møt meg i Paradis. Den er smart og har et vanvittig godt plot. Anders de la Motte har skrevet seg inn i tetsjiktet av svenske krimforfattere, og hans forrige bok vant den svenske krimprisen. Her i Norge har han vært en litt skjult perle, mest for kjennere, men med Sensommer er jeg sikker på at han kommer til å nå et langt bredere publikum. Lewisbrikkene  av Peter May er den tredje, avsluttende delen i Peter Mays Lewis-trilogi etter Svarthuset og Lewismannen. Dette er siste bok i Lewis-trilogien om etterforsker Fin Macleod. De to første bøkene har fått terningkast seks i en rekke norske aviser – og Ingvar Ambjørnsen kåret «Lewismannen» til en av de viktigste krimutgivelsene på norsk i 2017. Med Lewisbrikkene får vi nå avslutningen, til tilhengernes store jubel. 

Dårlige handlinger blir ikke skumle med mindre du bryr deg om menneskene det skjer med.
C.J. Tudor

Nordic Noir

En god krim er en krim er en troverdig krim som evner å overraske, i følge Arild.

– Det spiller liksom ingen rolle hvor teknisk velskrevet det er hvis det ikke er et troverdig plot. 

Begrepet Nordic Noir har spredt seg som en hype. Evnen til å balansere mørke historier med et enkelt språk, og troverdige miljøskildringer sett gjennom øynene til en etterforsker har satt de nordiske landene på det internasjonale krimkartet.

– Jeg synes forfatteren C.J. Tudor sier det veldig godt. Hun har virkelig fått sitt gjennombrudd med Krittmannen, en roman hun beskriver som mørk, men med hjerte. Hun sier at dårlige handlinger ikke blir skumle med mindre du bryr deg om menneskene det skjer med. At en bok først og fremst handler om personene. De eier historien, og derfor bli den oppfattet som skummel. 

Illustrasjon: Aschehoug

Nesbøs Macbeth

Den 15.mars treffer Jo Nesbø bokhyllene hardt igjen. Denne gangen med sin egen versjon av Shakespares Macbeth. I William Shakespares tragedie fra 1606 er hovedpersonen en modig hærfører som sloss for den skotske kongen. I Nesbøs versjon blir Macbeth en barsk krim fra en lurvete syttitallsmetropol.

– Ja, det er klart at hele krimverden holder pusten og burer seg inne når Jo Nesbø kommer med ny bok, sier Arild.

Pssst… Den 15. mars kl.17.00 kommer Jo Nesbø til Paleet i forbindelse med lanseringen av Macbeth!

Til deg som ikke liker krim.

Bøker og varme hytter

Tilbake til ullpledd og telys. Til fyr i peisen og mørke landskap utenfor små hytter. Påsketid er krimtid, stort sett for hele Norge, kun avbrutt av påskenøtter, lam til middag, skiturer og sene frokoster.

Kanskje er vår fascinasjon for krim så stor rett og slett fordi vi bor i et av verdens tryggeste land. Kanskje er det naturen vår, med store, øde områder som gir oss gåsehudsupplement under pleddene våre, eller kanskje vi rett og slett bare har ekstra tid til bøker i påsken. Uansett, påsken nærmer seg med storskritt, og vi kan ikke annet enn å glede oss til mordgåter og skikkelig mørke romaner.

Og, til deg som mot all formodning ikke skulle like krimsjangeren har Arild en klar beskjed.

– Det er klart det ikke er alle som liker krim, og til tross for at påsken gjerne forbindes med nettopp denne sjangeren er hyllene våre nå fylt til randen av nye, helt fantastiske titler for året. Spør oss gjerne om råd, og la påsken bli sesongen for den gode historien – uansett sjanger!