Le Corbusier, “La pêcheuse d'huitres”, 1935. The Foundation Le Corbusier © FLC/ADGAP

«Le Corbusier by the Sea» på Villa Stenersen – søndager frem til 16. desember

Med reproduksjoner av skisser, tegninger og malerier, presenterer utstillingen Le Corbusiers arbeid som visuell kunstner i perioden 1926­1936. Hver sommer i disse årene besøkte han Le Piquey i Bassin d’Arcachon, en bukt på sør­vestkysten av Frankrike. Det var et sted for rekreasjon, langt fra Paris urbane distraksjoner. Han skisserte utrettelig alt han fant skyllet i land på den franske stranden: båter, skjell, steiner og annet som havet hadde etterlatt seg. Senere, til­ bake i atelieret i Paris, ble motivene gjennom­ arbeidet og mer abstrakte. Nå kan du se dem på Villa Stenersen i Oslo.

 

Julemarked i Spikersuppa – fra 17. november

I Spikersuppa, midt på Karl Johan finner du julemarkedet Jul i vinterland. Dette er stedet for å komme i stemning og oppleve ekte julemagi. Her er salgsboder med flotte julegaver og jule­ delikatesser, matservering og en rekke ulike førjulsaktiviteter for hele familien. Markedet er gratis og åpent for alle fra 17. november til 30. desember, klokken 10 til 20, og fra 10 til 21 på fre­ dager og lørdager.

Lørdag 24. november åpner julegaten i Oslo Sentrum og skøytebanen i Spikersuppa!
15.30 Arrangementet starter uten for Østbanehallen/Oslo S

16.30 Toget går fra Oslo S og opp Karl Johans gate

17.00 Åpning av Narvisen i Spikersuppa 18.00 Fyrverkeri på Aker Brygge

 

«l.i.f.e.g.o.e.s.o.n» på Det Norske Teatret – til 8. desember

Brille har vært enke i over 20 år. Like lenge har hun isolert seg fra livet. Om kveldene drømmer hun seg tilbake til minnene om den første, store kjærligheten – og om dagen går hun på jobb som seksjonssjef i Byråkratiet. En grå tilværelse. Så får hun vite at hun lever på lånt tid, at hun er så kreftsyk at hun i grunnen er langt på overtid. Rekker Brille å leve før hun dør? Rekker noen av oss det?

Rolf Kristian Larsen debuterer som drama­ tiker med denne naivistiske hyllesten til livet. Regi av Frank Kjosås. Heidi Gjermundsen Broch spiller hovedrollen.

Brille i "l.i.f.e.g.o.e.s.o.n". Foto: Dag Jensen / Det Norske Teatret

«Kunsten å spørre» på Nationaltheatret – frem til 28. november

En gruppe fremmede reiser til et land langt mot nord. Målet er å lære å stille de riktige spørsmålene, ikke bare finne svar. Gjennom reisen forlater de sin selvbevissthet og blir en større del av verden og naturen. Men reiser de mot et ødeland inne i eget hode, eller er de virkelig på vei mot verdens ytterpunkt?

«Kunsten å spørre» er en magisk og musikalsk road­movie i søken etter de rette spørsmålene. Av Peter Handke. Regi av Melanie Mederlind

 

Sondre Justad på Sentrum Scene – 24. november

Med oppfølgeralbumet «Ingenting i paradis» utvidet Sondre Justad det musikalske landskapet som har gjort ham til en av Norges mest spilte artister og en livefavoritt på scener og festivaler landet over. I april solgte han ut Sentrum Scene to ganger, og anmelderne viste sin begeistring med femmere og seksere. Nå er han tilbake igjen.

Foto: Erik Berg

«Nøtteknekkeren» på Den Norske Opera & Ballett – fra 1. desember

Publikum elsker «Nøtteknekkeren», og det blir ikke ordentlig jul uten. Danset av Nasjonal­ balletten siden 1965, er «Nøtteknekkeren» en ballett for hele familien og en kjærkommen juletradisjon for mange tusen store og små. Den klassiske balletten er fylt av magi, eventyr, skjønn musikk og dans av beste merke.

 

«Konspirasjonspodden» live på Rockefeller – 18. desember

Illuminati, aliens, hvem drepte egentlig JFK? Hva med Diana og Marilyn Monroe? Chemtrails. Tidsreiser. Konspirasjonspodden tar konspirasjonsteorier på alvor. I podcast­form tar Fredrik Sjaastad Næss og Bjørn­Henning Ødegaard hver uke for seg en kjent eller en ukjent konspirasjonsteori. Den 18. desember går de live og kjører Konspirasjonspoddens første juleshow på Rockefeller. Konspirer ivei!