Mulighetene for å gjøre frieriet til livets mest romantiske øyeblikk er mange. Hos Gullsmed Heyerdahl kan du få flere gode tips til romantiske måter å fri på. Fra de storslåtte offentlige frieriene til de mer hjemmekoselige. Hva med å sende kjæresten din på skattejakt? Ha den første ledetråden hjemme og send henne deretter på tur gjennom alle favorittstedene deres i byen. Når hun kommer til det siste hintet, står du der på kne som premie. Foretrekker du et litt mer stille frieri hjemme kan du skrive et kjærlighetsbrev til henne med et frieri på slutten. Legg det inni hennes favorittbok eller den hun holder på å lese og når hun finner brevet overrasker du henne med ringen. Du kan også skru av lysene i huset og lage en sti som leder til en sirkel av telys med ringen i midten.

Skulle du likevel ikke lykkes med frieriet, så fortvil ikke. Heyerdahl har JA-garanti på alle sine frierringer – om du får et nei til svar, får du pengene igjen.

Et minne om den viktigste dagen i livet

Noe av det aller viktigste for et vellykket frieri er selvfølgelig ringen. Tidligere var det vanlig at mannen kjøpte blomster når han skulle fri til sin kjære før paret sammen plukket ut forlovelsesringer. I de senere år har det blitt stadig mer vanlig med den amerikanske modellen hvor mannen går ned på kne og frir med en diamantring.

Forhåpentligvis skal ringen bæres hver dag resten av livet og gjerne gå i arv til neste generasjon. Derfor lønner det seg å finne en ring som er tidløs med et stilrent og klassisk design.
Thomas Heyerdahl

Om man skal gi bort en diamantring når man frir, så er det lurt å ha en lang tidshorisont i tankene. Forhåpentligvis skal ringen bæres hver dag resten av livet og gjerne gå i arv til neste generasjon. Derfor lønner det seg å finne en ring som er tidløs med et stilrent og klassisk design. Det finnes mange muligheter, men det mest vanlige er en klassisk enstens diamantring. Vi har snart 50 års erfaring med frierringer og kan hjelpe deg med å finne den rette ringen uansett budsjett. Det viktigste er at ringen skal være den rette for henne. Den skal tross alt bæres hver dag som et minne om den viktigste dagen i livet, sier gullsmed Thomas Heyerdahl.

Gullsmed Heyerdahl Diamantring i hvitt gull, 14 600,- Gullsmed Heyerdahl

Diamantring i hvitt gull, 14 600kr hos Gullsmed Heyerdahl

Frierier er kjent fra fortellinger, kunst og kulturhistorie siden oldtiden. I dag har diamanter blitt et symbol på kjærlighet og det er mange som viser sin kjærlighet ved å fri med en diamantring. Det første dokumenterte tilfellet av bruk av en diamantring som symbol på en forlovelse var det erkehertug Maximilian 1 av Østerrike som stod for under hans forlovelse med Maria av Burgund i Wien i 1477. Dette førte til at adelsmenn og rike handelsmenn også begynte å gi diamanter til sine kjære og lenge var dette forbeholdt de øverste samfunnslag.

A diamond is forever

Etter at diamanter ble funnet i Sør-Afrika på 1860-tallet ble det startet opp en storstilt utvinning og prisen på diamanter falt. Dermed var flere enn bare de rikeste i stand til å kjøpe denne høyt verdsatte stenen. Med første verdenskrig og den store depresjonen falt etter hvert populariteten til frierringer med diamanter. På slutten av 1930-tallet bestemte det kjente diamantkonsernet De Beers seg for å forsøke å snu trenden og lanserte en reklamekampanje. Kampanjen gikk over flere år og skulle vise seg å spille en viktig rolle i historien om forlovelsesringer. Blant annet var det her det kjente begrepet «a diamond is forever» ble lansert. Med kampanjen overbeviste de folket om at forlovelsesringer er noe som varer evig og at en diamant er den eneste akseptable steinen man kan fri med.

En ring å være stolt av

I USA er det en gylden regel at ringen skal koste minimum tre månedslønner, men Thomas Heyerdahl forsikrer om at så langt har vi ikke kommet her hjemme.

Det er tydelig at menn er opptatt av at det skal være en ring med skikkelig kvalitet. Vi har diamantringer i gode kvaliteter i alle prisklasser og hjelper gjerne med å foreslå den rette slik at man får en best mulig frierring tilpasset sitt budsjett. Når man først skal gi bort en diamant er det viktig at den har god slipekvalitet slik at den fungerer som den skal i forhold til lysbrytning. Vi anbefaler at man heller kjøper en mindre diamant med god kvalitet fremfor en stor diamant med dårlig kvalitet. En diamant med lavere farge og klarhetsgrad vil se «tannløs og død ut». Man vil jo at diamanten skal stråle i alle regnbuens farger, noe man kun oppnår om diamanten har god farge, klarhet og slip. Siden dette er en ring som skal bæres hver dag er det også viktig at ringen er kvalitetsmessig godt laget.

 

Heyerdahl anbefaler å ta turen innom minst en gang i året for å sjekke klør, og at det ikke har oppstått noen skader. En diamantring bør også vaskes eller renses ofte for at diamanten skal skinne. Vi renser den gjerne gratis i vår ultralydmaskin, sier Heyerdahl. Når du skal kjøpe en diamantring er det også viktig at du ikke ser deg blind på rabatter, tilbud eller før og nå priser, men på hva du faktisk skal betale. Virker prisen for god til at det kan være sant, er den som regel det. Sørg for at du får det du betaler for! Husk at det finnes aktører som selger diamanter med sertifikater der diamanten er feil klassifisert. Hvilket sertifikat som ligger til grunn er derfor vesentlig for prisen. En gullsmed med kunnskap om diamanter vet hvilke internasjonale sertifikater man kan stole på. Det mest kjente og velrenommerte er i dag GIA (Gemmological Institute of America). Følger det med et GIA sertifikat, kan du føle deg trygg på at diamanten har den kvaliteten som er oppgitt.

Det er derfor viktig at du kjøper diamanter fra fagfolk med erfaring og kunnskap om diamanter. Det kan fort vise seg å bli dyrt å kjøpe på «feil» sted om kvaliteten som er oppgitt er feil, eller om diamanten er så dårlig fattet at den faller ut etter kort tids bruk, sier Heyerdahl.

 

Gifteringer

Etter at man forhåpentligvis har fått positivt svar på frieriet er det gifteringer som står for tur. Man vet ikke helt sikkert hvor skikken med gifteringer oppstod, men historikere mener at de gamle egypterne startet tradisjonen med gifteringen til begge parter slik vi kjenner den i dag. Gamle papyrusruller beskriver hvordan det ved giftermål ble utvekslet ringer som bevis på inngått ekteskap. De gamle egypterne anså sirkelen for å være symbolet på ekte kjærlighet mellom kvinne og mann. Denne tradisjonen spredte seg til andre kulturer etter hvert.

Heyerdahl ønsker å tilby alle muligheter når det kommer til kjøp av gifteringer. Enten man ønsker å kjøpe ringer rett fra brettet, designe sammen på nett, eller om drømmen er å være med på en workshop i verkstedet hvor man lager ringene til hverandre på egenhånd under profesjonell veiledning. Hva er vel mer romantisk enn å gi hverandre ringer man har vært med på å lage selv?

 

Hva er vel mer romantisk enn å gi hverandre ringer man har vært med på å lage selv?

Du kan bestille time hos Gullsmed Heyerdahl for personlig hjelp og service. Og, alle som bestiller time får 10% rabatt på gifteringene frem til 30.06.2019!

Følg @heyerdahl_gullsmed på Instagram og Facebook for mer inspirasjon.