Over 30 år i bokens tjeneste

Med Paul Auster som personlig favoritt, og en skjønnlitterær lidenskap de fleste bare drømmer om, er Arild Rekdal mannen folk spesifikt spør etter på jakten etter en ny favorittbok. Litterære bånd har utviklet seg med flere faste kunder gjennom 30 år. Å snakke om bøker er noe han kan gjøre for alltid.

– Denne høsten og vinteren er det spesielt én bok jeg ønsker å trekke frem. Lars Saaby Christensens «Byens Spor – Skyggeboken.» En fantastisk avslutning på trilogien som har gjort et ufattelig stort inntrykk på meg. Den siste i rekken er noe av det aller beste han, etter min mening, har skrevet.

 

Fra stavkirkene til Barcode og ut i verden

Norsk arkitektur og eksotiske reisemål står høyt i kurs. Legger du til kokebøker tilpasset en grønnere livsstil, noen klassiske coffee table-bøker om mote, og fotobøkene som gir deg gåsehud befinner du deg i avdelingen for kunst, kultur og reise. Aud Kristin Halvorsen forteller ivrig om høstens høydepunkter.

– Jeg opplever at folk er svært opptatt av Oslo om dagen. Geir Tandberg Steigan sin «Oslo – byens historie fortalt gjennom 53 kart» er blant annet en veldig populær gavebok. Den nye boken om Kristin Jarmund’s arkitektur må også trekkes frem. Og Snøhetta’s «Collective Intuision». Jeg tror det har sammenheng med utviklingen vi ser i byen vår. Den vekker både nysgjerrighet og interesse.

Ifølge Aud Kristin er det ikke bare Oslo som inspirerer. Hele Norge utpeker seg som et reisemål for nordmenn, med et påfølgende engasjement rundt bøker om friluft og toppturer. Når det kommer til globale eventyr er særegne opplevelser stikkordene som gjelder.

– Det er en klar tendens. Nordmenn ønsker seg informasjon om mer bortgjemte destinasjoner enn tidligere. Det er helt herlig når vi opplever at en bok om unike, litt særegne reisemål trigger folk til å ville utvide horisonten sin.

Barn tilegner seg kunnskap på en helt annen måte når de leser fysiske bøker. Det å leve seg inn i en verden som er annerledes enn ens egen skaper masse empati
Linda Sara Grytan

 

Fri fantasi som vekker empati

Linda Sara Grytan har ikke telling over hvor mange bøker hun leste for bamsene sine som liten. Hun lover at Ole Brumm alltid vil finnes i bokhyllen i barneseksjonen så lenge hun er der, og synes alle, uansett alder, bør gi fantasy-sjangeren en sjanse.

– Fantasy er smalt, men ikke så smalt som mange tror. Game of Thrones er jo et perfekt eksempel på nettopp det. Allemannseie og fantasy i sin reneste form. Noe av det fineste med fantasy-sjangeren er at det ofte er lettere å ta opp store, litt vanskelige temaer. En kan si ting litt mer direkte når det er pakket inn i en verden som ikke finnes. Hvis jeg skal komme med én anbefaling denne høsten må det bli at alle bør lese Ravneringene-bøkene til Siri Pettersen. Perfekt for ungdommen, men også bøker jeg er sikker på at de fleste voksne vil få seg en oppvekker av. Nydelig lesning!

 

Arild Rekdal og Aud Kristin Halvorsen

Arild anbefaler:

Høstens nyhet: Jan Kjærstad «Mr. Woolf»

Klassikeren: Tarjei Vesaas «Fuglane»

Debutanten: Helene Flood «Terapauten»

 

Aud Kristin’s liste:

Michael Freeman «The Photography Bible»

Ingvild Tennfjord «Norges beste vinkjøp 2020»

Gunnar Kagge «Nordmarkas beste turer»

Kristin Jarmund «In service of undiscovered life»

Lonely Planet «Epic runs of the world»

 

Linda Sara Grytan

Linda Sara anbefaler:

Jørn Lier Horst sine mysterier er alltid gøy og en definitiv favoritt blant barna.

Som overgangsbøker, spesielt kanskje blant gutta som sliter litt med engasjementet rundt lesing, anbefaler jeg tegneserieromaner. De har evnen til å gjøre barna skikkelig hekta på historier, og overgangen til rene tekstbøker enklere.

Denne saken og mange andre finner du i Paleet-magasinet som du kan plukke opp i en av butikkene eller serveringsstedene på Paleet.