De siste årene har salget av økologisk sertifisert vin økt med rundt 30 prosent, biodynamisk vin med 50 og alkoholfri drikke med hele 58 prosent, ifølge tall fra Vinmonopolet. Med manikyrfingeren på vinverdenens puls – hva slags drikketrender ser sommelier, livsstilsjournalist og vinspaltist Gunnhild Bjørnsti i dagens moderne samfunn?

– Forbrukere er bevisste. Smak er fortsatt avgjørende, men vi vil kunne hygge oss med god mat og drikke – og samtidig føle oss vel etterpå. Det gjør vi ved å velge kvalitetsvin. Det tilfredsstiller også sansene bedre, så vi trenger mindre mengder.


Moderne valg

Vi lever mer bevisste liv enn før og vil ha god samvittighet med på kjøpet. Livsstilsvinen er derfor en av de store drikketrendene: Tørre hvitviner, rosévin og musserende med lavt sukkerinnhold og alkoholnivå passer derfor inn i en hverdag der mange nyter vin oftere.

– Moderne mennesker har selvtillit og velger fritt. Interessen for økologisk vin henger sammen med bevisstgjøring om hva vi putter i og på kroppen. Økologisk kaffe, økologiske matvarer, økologisk kosmetikk – vi ser interessen for renere varer uten for mange kunstige tilsetninger i mange bransjer.

Moderne mennesker har selvtillit og velger fritt
Gunnhild Bjørnsti

Foto: Gunnhild Bjørnsti


Naturlig og NoLo

NoLo; ingen alkohol (No) eller lav alkoholprosent (Lo). Selv om Bjørnsti beskriver seg selv som en livsnyter som ofte inviterer hjem på kamskjellcarpaccio og champagne, ser hun ikke på det som noe tap å drikke alkoholfritt. Server en syrlig eplejuice i et vinglass til gjestene, det finnes varianter som er gode alternativer til både hvite og røde viner. Men skal du servere vin til vinterens tyngre måltider, og er åpen for å prøve noe nytt, anbefaler hun et glass naturvin.

– Naturvintrenden og den økende interessen for biodynamiske og økologiske viner er i en veldig spennende utvikling. Naturvin er laget med minst mulig innblanding fra mennesker og helt uten tilsetninger. Den er ofte ufiltrert og kan nesten minne om øl, sider eller sherry – og er ikke en typisk kosevin, men hører hjemme på middagsbordet og kanskje særlig til nordisk mat.

Det er lov å prøve noe nytt til maten denne sesongen. En kald gløgg-aperitiff tilsatt musserende vin? De som lager god vin og god mat er sjenerøse mennesker. Å la gjestene smake seg frem på forskjellige drikketrender- og alternativer er en sikker vinner.

 

Gunnhild anbefaler alkoholfritt:

Eplejuice fra Hardanger og Balholm i Sogn:

Eplejuice med bobler, uten tilsatt sukker med en ren smak. De har også eplejuice tilsatt bringebær, solbær og pære for å variere smak og farge.

Richard Juhlin Blanc de blancs:

En alkoholfri musserende vin laget på Chardonnay-druen slik som i ekte champagne. Flasken ser også ut som champagne, så den tar seg flott ut på bordet.

Eplemost fra Ringi, Egge- eller Dyre gård.

Denne saken og mange andre finner du i Paleet-magasinet som du kan plukke opp i en av butikkene eller serveringsstedene på Paleet.